Forntiden är en lång tidsperiod med många omvälvande förändringar i landskapet och för människorna. Det är ett omfattande och intressant arbetsområde att ta sig an.
Utmaningen med att arbeta med forntiden ligger i den stora tidsrymden. Jägar- och samlar-stenåldern omfattar cirka 8 000 år, bondestenåldern cirka 2 000 år, bronsåldern cirka 1 500 år och järnåldern cirka 1 500 år. Det är långa tider och människan har utvecklat seder, bruk och traditioner i samhällena. I Skåne tidigare än i resten av Sverige.
Forntiden är ett lektionsmaterial som börjar i nutid, fortsätter i jägar- och samlarstenåldern, bondestenåldern, bronsåldern och järnåldern, för att avslutas i framtiden. Genom sagor och att bygga faktatexter jämför eleverna livet mellan förr och nu och kan på så sätt samtala om människors levnadsvillkor under olika tidsperioder. Övningarna knytes ihop med fysiska platser i staden, en vandring på Rosengård och en på Toftanäs.
I filmen Forntiden – ett lektionspaket med Malmö som utgångspunkt visas och berättas om lektionsmaterialets innehåll.
För att fördjupa kunskapen inom vissa områden kan Malmö Museers pedagoger kontaktas för extra kunskapsstöd för pedagoger och elevprogram bokas in. Workshops om långhusbygge under lektion 6 och gravmattor under lektion 7 kan bokas hos Malmö museers pedagogverksamhet.
Materialet har tagits fram av Pedagogisk Inspiration Malmö i samarbete med Nya Stenkulaskolan, Kryddgårdsskolan, Malmö Museer och Kulturförvaltningen.
Det här arbetsområdet består av åtta olika delar:
1. Tidslinje – nutid
2. Jordytans förändringar
3. Arkeologer – vad gör de och varför?
4. Jägar – och samlarstenåldern
5. Bondestenåldern
6. Bronsåldern
7. Järnåldern
8. Repetition och framtiden
Filer och länkar kopplade till arbetsområdet hittar du både i den löpande texten av lektionsinnehållet men också under ”moment”. Filer och länkar under ”moment” kan du enkelt importera till ditt Classroom.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.