Gå direkt till innehållet

 A) För att förbereda sig inför lektionen läser pedagogen avsnittet Källor och hantering av olika källor. Det finns även en kort film (2.50) som visar en intervju med en arkeolog vid en utgrävning i Malmö.

B) Titta på filmen Vad gör en arkeolog? på youtube.se. I filmen får eleverna möta arkeologen Thomas Persson från Malmö museer, som berättar vad en arkeolog gör.

C) Arbeta med övningen Det arkeologiska pusslet. Här får eleverna fundera över hur kunskapen att kunna sätta ihop ett föremål skulle kunna komma till nytta i att skapa och förstå historia.

D) I nästa övning, Arkeologiskt collage, får eleverna fundera över, rita och skapa ett collage med saker som kan hittas i marken.

E) För att få en egen bild av hur material kan förändras när det varit i jorden ett tag arbetar eleverna med övningen Vad händer med materialen i jorden?
Här får eleverna fundera över hur saker förändras om de grävs ner och vad de förväntas hitta när de gräver upp dem igen efter cirka 15 veckor.

F) Arbetet kring arkeologi avslutas med övningen Ordet runt. Det är en beskrivning av en struktur från Kooperativt lärande och i övningen uppmanar pedagogen eleverna att skriva ner frågor som de vill ställa till en arkeolog som är yrkesrelaterade.

Elevernas frågor kring arkeologi kan sammanställas och skickas till museipedagogen Thomas Persson på Malmö museer, thomas.p.persson@malmo.se

G) Titta ännu en gång på filmen Vad gör en arkeolog? Låt eleverna berätta vad de lärt när de arbetat med området ”Vad gör en arkeolog?”.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Moment i lektionen

Filer och länkar till ”Arkeologer – vad gör de och varför?”

3. Arkeologer – vad gör de och varför?

Till lärare

Under ”Se mer” hittar du alla filer och länkar som hör till lektionen som du kan importera till ditt Classroom.

Tillhörande filer

Laddar...

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Spara moment i Google Classroom

I vissa fall kan det ta lite tid att föra över momentet.

Vad följer med till Classroom?

Text till elever, filer och länkar.