Det skedde många förändringar i Malmö under 1700-talet. Staden växte från att ha varit en liten stad med många öde hus och gårdar efter pesten 1712 till att bli en blomstrande handelsstad i slutet av århundradet.
För Malmö slutade 1600-talet oroligt med krig och pest och 1700-talet började på samma sätt, med krig och pest.
Den tillbakagång som skedde sedan Malmö försvenskades efter 1658 och pestens härjningar i början på 1700-talet avtar och vid mitten av 1700-talet ser man en positiv utveckling både vad gäller befolkning och handel. Utvecklingen tar verkligen fart när hamnen börjar byggas 1775.
1700-talet Nya möjligheter för Malmö är ett lektionsmaterial som bygger på att eleverna bygger historiska referensramar med hjälp av historiska källor, förstahands- och andrahands-källor, och knyter ihop dessa med fysiska platser i staden.
Materialet har tagits fram av Pedagogisk Inspiration Malmö i samarbete med Annika Trenneman Kryddgårdsskolan, Malmö Stadsarkiv och Malmö museer.
I filmen Malmös lokalhistoria – 1700-talet Nya möjligheter för Malmö med ett källkritiskt perspektiv visas och berättas om lektionsmaterialets innehåll.
Det här arbetsområdet består av tolv olika delar:
1. TIDSLINJE
STÅNDSSAMHÄLLET
2. DE EKONOMISKA OCH POLITISKA STÄNDERNA OCH DE RELIGIÖSA
3. STÅNDENS SYFTE
4. ADEL, PRÄSTER BORGARE OCH BÖNDER
5. DE SOM INTE VAR REPRESENTERADE I RIKSDAGEN
6. DE EGENDOMSLÖSA
1700-TALET EN NY BLOMSTRINGSPERIOD FÖR MALMÖ
7. INLEDANDE TEXT ”1700-TALET EN NY BLOMSTRINGSPERIOD FÖR MALMÖ”
8. MALMÖ – EN STAD I TILLVÄXT
9. 1700-TALET – NYA MÖJLIGHETER FÖR MALMÖ
10. BEFÄSTNINGSVERKEN
11. STADSRUNDTUR
MÄNNISKOLIV I MALMÖ GENOM HISTORISKA KÄLLOR
12. GRUPPARBETE KRING MÄNNISKOLIV I MALMÖ GENOM HISTORISKA KÄLLOR
Filer och länkar kopplade till arbetsområdet hittar du både i den löpande texten av lektionsinnehållet men också under ”moment”. Filer och länkar under ”moment” kan du enkelt importera till ditt Classroom.
LÄNK TILL KARTAN HITTAR DU HÄR
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.