Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

211 träffar

Malmös snubbelstenar

Detta är ett studiematerial är skapat för Malmös tre snubbelstenar vilka bär minnet av Walter Gerson, Schulim Burger och Siegfried Gutmann. Snubbelstenar, eller Stolpersteine, är minnesmärken av en person som mördats i Förintelsen som ingår i ett europeiskt konstprojekt, skapat och drivs av den tyske konstnären Gunter Demnig.

Hjärnan och lässtrategier

Att medvetet arbeta med lässtrategier fyller en didaktisk funktion oavsett ämne och texttyp. Dessutom kommer svårighetsgraden i texter att öka i takt med elevens utbildningsnivå vilket gör strategierna till praktiska verktyg genom hela livet.

Historiebruk med Malmö som utgångspunkt – Malmö Folkets Park

I Malmö Folkets Park finns flera viktiga socialdemokratiska politiker avbildade i form av byster. Hur kan man koppla dessa till historiebruksövningar?

Att göra en bra analys

I detta korta arbetsområde ger vi en introduktion till vad en analys är och ger också eleven en chans att öva analys med elev- och bedömningsexempel som guide.

Konspirationsteorier

I det här arbetsområdet ska eleverna få utveckla sin förståelse av nutiden samt förmåga att orientera sig inför framtiden. Historia används för att både påverka samhällsförändringar och för att skapa olika identiteter.

Mode – igår, idag och imorgon

Introduktion – Vilken snygg tröja du har! – Tack! Visst är den fin! – Verkligen! Var har du fått den ifrån? – Jag köpte den i den nya affärer runt hörnet. Du vet den som säljer...

Antisemitism

Sedan den 7 oktober 2023 har antisemitism, hat mot judar, ökat dramatiskt. I skolan behöver vi både lära oss känna igen antisemitiska föreställningar och lära oss at hantera dem. Den här filmen är tänkt att ge en övergripande bild av vad antisemitism är.

Att motverka konspirationsteorier

I materialet nedan kan du lära dig om konspirationsteorier, om varför de kan vara farliga, hur de hänger samman med antisemitism och hur det går att förebygga dem jos elever.

Amidah – Judiskt motstånd under Förintelsen

I denna resurs får lärare och elever möta verkliga judiska personer som på olika sätt gjorde motstånd under Förintelsen.  

Lärarhandledning till boken ”Stolt jude”

I den här resursen finner du boken Stolt Jude som har skapats utifrån och med inspiration av ett instagramkonto med samma namn. Instagramkontot startades av judiska ungdomsförbundet 2015 och är ett stafettkonto där olika personer varje vecka berättar om sin judiska liv.