Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

210 träffar
Arbetsområde

Fördjupa dig i en historisk person och gå på ”det historiska mingelpartyt”

 – Välkommen! Stig in! Vilken ära det är för oss att ha en sådan prominent person som er på vår enkla tillställning. Kan jag ta er huvudbonad? Mingelpartyt är rakt fram och ned för marmortrappan...
Arbetsområde

Historiska föreläsningar

Det här arbetsområdet riktar sig till dig som undervisar i historia på gymnasiet. Här presenteras olika historiska områden och kan användas som ett smörgåsbord att plocka av. Använd dig av den del som passar in i din kurs i den historiska epok eller område där du vill ha en genomgång.
Arbetsområde

1700-talet: Nya möjligheter för Malmö – ett källkritiskt perspektiv

1700-talet Nya möjligheter för Malmö är ett lektionsmaterial som bygger på att eleverna bygger historiska referensramar med hjälp av historiska källor, förstahands- och andrahands-källor, och knyter ihop dessa med fysiska platser i staden.
Arbetsområde

Forntiden för lågstadiet

Forntiden är en lång tidsperiod med många omvälvande förändringar i landskapet och för människorna. Det är ett omfattande och intressant arbetsområde att ta sig an.
Arbetsområde

1800-talet: Från jordbrukssamhälle till industrisamhälle

I slutet av 1700-talet var Malmö en relativ liten stad, men med hamnutbyggnaden och urbaniseringen under 1800-talet förändrades Malmö snabbt från ett jordbrukssamhälle till industrisamhälle.
Arbetsområde

Historiebruk med Malmö som utgångspunkt – Vita bussarna

Precis utanför porten på Malmö Museer står en av de vita bussarna som hämtade hem flyktingar från tyska koncentrationsläger. Bussen ingår i utställningen "Välkommen till Sverige" som belyser museet som flyktingförläggning. 
Arbetsområde

Axel – Ett människoöde under Malmös industrialisering

I det här lektionspaketet får eleverna titta närmare på dokument som tar upp en ung pojkes arbetssituation i industrialiseringens Malmö. Under ett inplanerat besök på Stadsarkivet får eleverna bekanta sig med skriftliga källor som anknyter till Axels arbetssituation och under en stadsvandring använda byggnader som källor. Genom att koppla platser i Malmö med ett livsöde blir historia mer levande för eleverna.
Arbetsområde

Historiebruk med Malmö som utgångspunkt – Mazettifabriken och Mazettireklam

I slutet av 1800-talet flyttade den danske affärsmannen Emil Nissen till Malmö. Han startade Malmö Choklad och Konfektfabrik 1888 som senare blev Mazetti. Idag är detta en plats för kulturverksamhet.
Arbetsområde

Historiebruk med Malmö som utgångspunkt – Karl X Gustav

Mitt på Stortorget är en staty av Karl X Gustav placerad. Valet av statyn på Stortorget är idag ifrågasatt och omdiskuterat. Redan innan statyn invigdes diskuterades denna fråga. Genom att arbeta med historiebruk både där samtiden är nutid och samtiden är dåtid får eleverna förstå och upptäcka historiebruk genom statyn av Karl X Gustav.
Arbetsområde

Malmös judiska historia

Syftet med undervisningsmaterialet Malmös judiska historia är att eleverna ska lära sig mer om den judiska närvaro som funnits i Malmö historiskt. Sedan mitten 1800-talet har det funnits en judisk närvaro i staden.