Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

278 träffar

Talängslan i skolan

Det här är en resurs som hjälper elever som lider av talängslan och som ger dem effektiva strategier. Strategierna är hämtade från boken Talrädsla i skolan (2017) av Daniel Sandin. Upplägget utgår från hur gymnasieläraren Camilla Lindskoug har jobbat med en grupp elever som behövde extra stöd med sin talängslan. Du kan så klart anpassa upplägget så att du jobbar med det i helklass.

Förklarande faktatext

Den här resursen tydliggör de språkliga krav som ställs på olika texttyper. Först presenteras ett textexempel och därefter bryts texten ned utifrån syfte, struktur och språkliga drag. Slutligen ges exempel på arbetsgång enligt cirkelmodellen.

90 sekunders högläsning

Anne Marie Körling är lärare och välkänd författare av i synnerhet pedagogisk litteratur. Hon var Sveriges läsambassadör 2015-2017 och framhåller ofta hur viktig högläsningen är oavsett elevers förutsättningar och ålder.

Berättelsebro – stöd för berättande texter

I den här resursen delar vinnaren av Malmö Pedagogpris, Hellvi Toresson, med sig av hur man kan jobba med en berättelsebro för att ge eleverna stöd i sitt skrivande av berättande texter. Ladda ner berättelsebron och använd i ditt klassrum! 

Förbjudna böcker – demokrati och mänskliga rättigheter

Vad kan böcker som “Harry Potter”, “Bröderna Lejonhjärta” och “The Perks of Being a Wallflower” ha gemensamt? Alla har de förbjudits på olika platser i världen.

Quiz i litteraturhistoria

En stund över för repetition och lek? Låt eleverna göra ett traditionellt quiz i litteraturhistoria med frågor som "Vem skrev ...?" eller "Under vilken litterär epok ...?"

Pollinering – Hur går det till?

Den här resursen innehåller lektionsplaneringar för åk 1-3 och 4-6 om pollinering och dess deltagare så som blomflugor, humlor, bin och fjärilar. Du hittar även informationshäfte om pollinering, de olika insekterna och beskrivande bilder och planscher att skriva ut.

Relationsdiagram – ett stöd vid läsning

Diagrammen fungerar som ett grafiskt stöd som hjälper eleverna att samla information och få syn på relationer och samband i texter. Att stötta eleverna med olika typer av strategier före, under och efter läsningen är en viktigt del av den pedagogiska planeringen. 

Sexfältare – مواد الموارد: ستة حقول – دعم لكتابة النصوص الوصفية

Här hittar du en resurs om hur du kan använda en sexfältare.   Sexfältare – ett stöd för skrivande av beskrivande texter مواد الموارد: ستة حقول – دعم لكتابة النصوص الوصفية   En sexfältare ka...

Övertyga den andre

Strategin ”Övertyga den andre” kan fungera som ett sätt att stötta och motivera elever till mer koncentrerad och aktiv läsning, i synnerhet när det gäller faktatexter. Aktiviteten kan ocks...