Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

146 träffar
Arbetsområde

Veta, tycka, tro – om fakta, religion och samhällskunskap

Elever vet och tycker och tror en hela massa saker. En del är trivialt och föränderligt som favoritgodis och annat helt centralt för den egna identiteten och självbilden, som gudstro (eller frånvaro a...
Arbetsområde

Hjärnan och lässtrategier

Att medvetet arbeta med lässtrategier fyller en didaktisk funktion oavsett ämne och texttyp. Dessutom kommer svårighetsgraden i texter att öka i takt med elevens utbildningsnivå vilket gör strategierna till praktiska verktyg genom hela livet.
Arbetsområde

Digitala Hågkomstresor

På hågkomstresor stärks lärandet genom platsens autenticitet, genom att befinna sig där det hände. Historia blir närvarande och verklig menar de som åker på dessa resor. Tyvärr kan inte alla Malmös elever åka på de här resorna, men vi har i materialet här gjort ett försök att förmedla den påverkan som platserna har. Materialet är avsett att stärka kunskap om judiskt liv före andra världskriget, Förintelsen och om antisemitism som den såg ut då. Läraren kan använda materialet i sin helhet eller så kan läraren välja ut ett avsnitt, allt efter behov.
Arbetsområde

Mode – igår, idag och imorgon

Introduktion – Vilken snygg tröja du har! – Tack! Visst är den fin! – Verkligen! Var har du fått den ifrån? – Jag köpte den i den nya affärer runt hörnet. Du vet den som säljer...
Arbetsområde

Att göra det rätta: Om etik och moral

Detta arbetsområde handlar om att göra det rätta och ger eleverna en grundläggande kunskap om sätt att tänka kring vad som är rätt och fel. Det introducerar begrepp lämpliga för samtalet, orienterar eleverna i de olika etikskolor som existerar och låter dem öva och diskutera utifrån konkreta situationer.
Arbetsområde

Att göra en bra analys

I detta korta arbetsområde ger vi en introduktion till vad en analys är och ger också eleven en chans att öva analys med elev- och bedömningsexempel som guide.
Arbetsområde

Samtycke

Att träffas, bli kär, börja dejta och ta de första trevande stegen mot hångel och sex är inte lätt ens för vuxna som gjort det förr och för tonåringar som gör sina första erfarenheter är det givetvis...
Resursmaterial

Repetition – tipsrunda i SO för mellanstadiet

Tid för repetition! Här finner du en frågesport att sätta upp för en tipsrunda enskilt eller i grupp. Frågorna varierar mellan historia, geografi, religion och samhällskunskap. Dax att dra i minnesledtrådarna och kanske lära nytt!
Resursmaterial

Det är inne att vara sverigefinne

I den här resursen får eleverna lära sig om vem som kan kallas för sverigefinne och lära sig mer om sverigefinnarnas historia. Resursen innehåller klipp, diskussionsfrågor och en rolig övning om att hitta och presentera en känd sverigefinne.
Resursmaterial

Minoritetsspråk – sverigefinnar

I den här resursen hittar du material om nationella minoriteter och sverigefinnar. Upplägget beskrivs nedan och baseras till stor del på olika korta klipp med tillhörande frågor.