Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

147 träffar
Resursmaterial

Lärarhandledning till boken ”Stolt jude”

I den här resursen finner du boken Stolt Jude som har skapats utifrån och med inspiration av ett instagramkonto med samma namn. Instagramkontot startades av judiska ungdomsförbundet 2015 och är ett stafettkonto där olika personer varje vecka berättar om sin judiska liv.
Resursmaterial

Att motverka konspirationsteorier

I materialet nedan kan du lära dig om konspirationsteorier, om varför de kan vara farliga, hur de hänger samman med antisemitism och hur det går att förebygga dem jos elever.
Resursmaterial

Antisemitism

Sedan den 7 oktober 2023 har antisemitism, hat mot judar, ökat dramatiskt. I skolan behöver vi både lära oss känna igen antisemitiska föreställningar och lära oss at hantera dem. Den här filmen är tänkt att ge en övergripande bild av vad antisemitism är.
Resursmaterial

Att arbeta med olika lässtrategier

Att arbeta med olika lässtrategier är för mig viktigt oavsett ämne. Jag undervisar främst i SO och Sv/SvA i vilka eleverna möter många texter av olika slag och svårigheter.
Resursmaterial

Minoritetsspråk – sverigefinnar

I den här resursen hittar du material om nationella minoriteter och sverigefinnar. Upplägget beskrivs nedan och baseras till stor del på olika korta klipp med tillhörande frågor.
Resursmaterial

Det är inne att vara sverigefinne

I den här resursen får eleverna lära sig om vem som kan kallas för sverigefinne och lära sig mer om sverigefinnarnas historia. Resursen innehåller klipp, diskussionsfrågor och en rolig övning om att hitta och presentera en känd sverigefinne.
Resursmaterial

Amidah – Judiskt motstånd under Förintelsen

I denna resurs får lärare och elever möta verkliga judiska personer som på olika sätt gjorde motstånd under Förintelsen.  
Resursmaterial

Nobelprislektionen – en lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset

Direkt från Nobel Prize Museum i Stockholm kommer denna lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset. Ett bra sätt att bekanta sig med vårt svenska Nobelpris. Hur kom det till och vem var egentligen Alfred Nobel. Låt eleverna bekanta sig med en fin del av det svenska kulturarvet.
Resursmaterial

Historia och svenska: Overkliga möten med artonhundratalet

Den här resursen för högstadiet ger eleverna ”möjlighet att utveckla förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar”. Resursen innehåller en arbetsgång som integrerar svenska och historia.
Resursmaterial

Röskva Rövardottern – Om gränsdragning mellan plagiat och egna verk

”Röska Rövardottern” är en enkel liten textjämförelse som är ett bra sätt att sparka igång ett moment kring vad som är fusk, vad som är plagiat, vad som är en avskrift eller en omskrift oc...