Gå direkt till innehållet

Nobelpriset i Fred är ett prestigefyllt pris med lite annorlunda bakgrund än de övriga prisen. Det hanteras nämligen av Norge som vid tiden för Alfred Nobels död var i union med Sverige. Till skillnad från övriga nobelpris kan även organisationer och inte bara personer tilldelas fredspriset. Prisceremonin äger rum i Oslo den 10 december samma dag som övriga priser delas ut i Stockholm. Priset har delats ut sedan 1901 men under andra världskriget gjordes ett längre uppehåll mellan 1939–1943 då Norge var ockuperat av Nazityskland.

Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som ”hafva gjort menskligheten den största nytta” och att en femtedel tilldelas ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”

Sammanlagt har 106 personer och 24 organisationer fått priset, och 32 gånger har två eller fler personer delat priset. Totalt har 12 kvinnor tilldelats fredspriset. Den yngsta pristagaren är Malala Yousafzai som var 17 år gammal när hon mottog priset 2014. Den äldsta pristagaren var Józef Rotblat som var 87 år när han tilldelades priset 1995.


 

Här följer ett körschema till Nobelprislektionen om fredspriset –  en färdig lektion om Nobels fredspris 2020.

2020 tilldelades det prestigefyllda priset en organisation nämligen FN:s World Food Programme (WFP). Det är världens största humanitära organisation som arbetar för att utrota hunger.

Denna lektion är beräknad att ta ca 45 minuter.  Du som pedagog kan antingen följa länken till Nobel Prize Museum eller använda dokumenten som är bifogade nedan. Dessa kan du lätt importera till Classroom.

Följande dokument finns bifogade:

  1. Lärarhandledning
  2. Bildspelsmanus
  3. Bildspel
  4. Elevblad

 

 

 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.