I detta korta arbetsområde ger vi en introduktion till vad en analys är och ger också eleven en chans att öva analys med elev- och bedömningsexempel som guide.
Introduktion
– Vilken snygg tröja du har!
– Tack! Visst är den fin!
– Verkligen! Var har du fått den ifrån?
– Jag köpte den i den nya affärer runt hörnet. Du vet den som säljer...
Att medvetet arbeta med lässtrategier fyller en didaktisk funktion oavsett ämne och texttyp. Dessutom kommer svårighetsgraden i texter att öka i takt med elevens utbildningsnivå vilket gör strategierna till praktiska verktyg genom hela livet.
Att på ett effektivt sätt kunna använda och navigera via karta är en viktig färdighet och ett av geografiämnets stapelvaror. Den elev som väl förstår sig på kartors egenheter, kan slå i kartboken, för...
Den här resursen tydliggör de språkliga krav som ställs på olika texttyper. Först presenteras ett textexempel och därefter bryts texten ned utifrån syfte, struktur och språkliga drag. Slutligen ges ex...
I den här resursen får eleverna lära sig om vem som kan kallas för sverigefinne och lära sig mer om sverigefinnarnas historia. Resursen innehåller klipp, diskussionsfrågor och en rolig övning om att hitta och presentera en känd sverigefinne.
I den här resursen hittar du material om nationella minoriteter och sverigefinnar. Upplägget beskrivs nedan och baseras till stor del på olika korta klipp med tillhörande frågor.
Earth Hour närmar sig och det finns massor att hitta på! Kika in i resursen och lär dig mer om varför människor över hela världen släcker lampor under en timme?
Hur gick det till när Sverige under 1800-talet utvecklades från att vara ett fattigt bondesamhälle till ett land där livsvillkoren förbättrats avsevärt i början på 1900-talet?
FN-dagen är här! Den 24 oktober 1945 bildades Förenta Nationerna i samband med att FN-stadgan trädde i kraft. Idag har FN 193 medlemsländer och 2015 enades de om de 17 globala målen som är en handlingsplan.