Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

154 träffar

Läsa argumenterande texter

Den här strategin stöttar eleverna i läsning av argumenterande texter genom att göra dem uppmärksamma på hur texten är uppbyggd och vilken typ av skolspråk som används i texten, men den kan även användas som mall när eleverna ska skriva en argumenterande text.

Synliggöra – läsvanor och läsundervisning i verksamheten

Att arbeta aktivt och medvetet med att väcka läslust har betydelse. Läslust kan ge våra barn och unga bättre förutsättningar att klara skolan och ta sig fram i en komplex verklighet. Under 2022 gav An...

Motivationsteorier för lärare – Inre och yttre motivation

Inom motivationsforskning har man länge skiljt på inre och yttre motivation. I denna resurs tittar vi närmre på inre och yttre motivation utifrån medbestämmandeteorin. Teorin utgår ifrån frågan: Vill jag göra den här uppgiften?

Motiverande samtal – för välmående och motivation att lära

I den här resursen får du en guidning om hur du kan samtala med elever för att de ska bli medvetna om sin situation och sitt agerande för att jobba mot en förändring – allt för må bättre och för att få motivation och ork att lära.

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt – ord och begrepp

Genom att jobba med ord och begrepp övar sig eleverna såväl på att använda och känna igen ord och begrepp, att packa upp ord genom att reda ut vilka ord nominaliseringar är skapade av och att stötta dem i läsförståelse. I denna resurs presenteras tre strategier för att göra eleverna medvetna om hur de aktivt kan öka sin förståelse och vidga sitt ordförråd.

Att skriva objektivt – utveckla analytisk förmåga och resonemang

Att öva förmågan att förhålla sig objektivt kan vara ett sätt att sätta fakta i ett sammanhang och visa på samband utifrån olika perspektiv.

Israel – Palestina

Israel-Palestinafrågan är en laddad och ibland svår fråga att hantera i undervisningssituationer och i andra situationer i skolan där frågan kan komma upp. Det här är ett material som riktar sig såväl till dig som undervisar om konflikten som till dig som på andra sätt kan behöva stöd i hur du ska hantera konflikten i skolan.

Motivationsteorier för lärare – Målorienteringsteorin

För att skolarbetet ska fungera behöver eleverna känna sig motiverade. Att på olika sätt kunna motivera elever är därför en av lärarnas viktigaste uppgifter. Men hur fungerar motivation och hur kan ma...

Motivationsteorier för lärare – Tron på den egna kapaciteten

Den här resursen presenterar motivationsteorin "Tron på den egna kapaciteten" och utgår från att elever ställer sig frågan "Kan jag klara den här uppgiften"? Höga förväntningar ökar motivationen medan låga förväntningar sänker motivationen.

Motivationsteorier för lärare – Värden

I den här resursen utgår vi från att elever ställer sig frågan "Vilket värde har den här uppgiften för mig?" och vad det kommer att innebära för motivationen