Gå direkt till innehållet

Sökning på 'läsning'

115 träffar

Övertyga den andre

Strategin ”Övertyga den andre” kan fungera som ett sätt att stötta och motivera elever till mer koncentrerad och aktiv läsning, i synnerhet när det gäller faktatexter. Aktiviteten kan ocks...

Sagoskogen – högläsning och klassens egen sagoskog

Sagor kan användas till mycket, men vilka sagor har lästs och vad kommer eleverna ihåg om dem? Med hjälp av boken "Min kära lilla sagobok" av Anita Jeram skapar klassen tillsammans en egen sagoskog.

Läs mer om Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt: resurser och inspiration

Här hittar du ett länkskafferi med ännu fler resurser i Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och dessutom artiklar som behandlar de olika aspekterna. Håll tillgodo! Länkarna är uppdelade under fö...

Högläsning för förskolan: Geten Zlateh

I den här resursen finns sagan om Geten Zlateh i en bearbetad version för förskolan. Det är en judisk saga och den bifogade handledningen ger förslag på hur man tillsammans med barnen kan bekanta sig med judisk kultur, judiska företeelser och om judiskt liv förr i tiden.

Lässtrategier – sammanfatta det lästa

Det finns många olika lässtrategier att ta till för att förstå och minnas en text. En del strategier fokuserar på vad eleven ska göra före läsningen, under läsningen eller efter läsningen. Den här lässtrategin gör eleven efter att ha läst en text. Att sammanfatta det lästa är kognitivt krävande men lönar sig.

Lästips om Förintelsen och Andra världskriget

En resurs med tips på läsning om Förintelsen och Andra världskriget. Alla böcker finns tillgängliga via din dator på olika sätt. Du kan också fråga personalen på ditt närmaste skolbibliotek efter titlarna.

Lässtrategier – SQ3R

I den här resursen hittar du SQ3R-metoden som lämpar sig väl för naturvetenskapliga ämnen och faktatexter som inte ger läsaren något tolkningsutrymme. I resursen presenteras en mall som hjälper eleverna att organisera sin läsning.

Skolbibliotekarier tipsar om böcker till läslovet!

Malmös skolbibliotekarier delar med sig av boktips inför läslovet. Låt dina elever botanisera i läslovstipsen!

Världsboksdagen

Den 23 april firas världen över Världsbokdagen. Unesco har firat dagen sedan 1995 och det är också dagen då flera stora författare som William Shakespeare och Miguel Cervantes avled. Det är inte bara boken och rätten till läsning som står i fokus denna dag utan också upphovsrätten. 

Skolbibliotekariernas boktips inför jullovet – 2022

Malmös skolbibliotekarier delar med sig av boktips inför jullovet 2022. Hoppas du och dina elever hittar titlar som lockar till läsning! Här hittar du tips som skolbibliotekarierna tycker är oumbärliga för ett långt och läsfyllt jullov! Kanske hittar du nya titlar eller äldre favoriter eller kanske böcker att skriva på önskelistan!