Gå direkt till innehållet

Malmös skolbibliotekarier delar med sig av boktips inför jullovet 2022. Hoppas du och dina elever hittar titlar som lockar till läsning! 

Här hittar du tips som skolbibliotekarierna tycker är oumbärliga för ett långt och läsfyllt jullov! Kanske hittar du nya titlar eller äldre favoriter eller kanske böcker att skriva på önskelistan!

 

Snösystern

Författare: Maja Lunde med fantastiska illustrationer av Lisa Aisato.

Ålder: Gymnasiet

Julian tycker att julen är det bästa som finns, kanske för att han fyller år på julafton! Men i år sörjer Julian och hans föräldrar storasyster Juni, som dog under sommaren och det verkar inte bli någon jul alls. Men så dyker  Hedvig plötsligt upp, som verkar känna Julian fast han aldrig sett henne förut. Hedvig älskar också julen över allt annat, och allt blir plötsligt mycket roligare. Men det är något som inte stämmer. Hedvig är alltid ensam hemma och pratar aldrig om sina föräldrar, och en mystisk man smyger runt hennes hus. Det här är både en julsaga och en spökhistoria, och här blandas  julstämningen med filosofiska funderingar om vänskap, kärlek och sorg. ”Snösystern” är skriven för mellanåldern, men är inte särskilt lättläst, utan har ett ganska avancerat språk. Den passar bra som högläsning under advent eftersom boken innehåller 24 kapitel, och en hel del julstämning.

Triggervarning: boken handlar inte främst om julen, utan om sorgen över att förlora ett syskon och om hur man ska orka att gå vidare. 

Tips från: Maria Gellert, Heleneholms gymnasium


Den riktiga solen

Författare: Peimaneh Mollazehi

Ålder: 9-12 år

Salman har längtat efter sin första solsemester med familjen. De ska åka till Spanien! Men bara några dagar innan avfärd så ändras allt. Salmans faster i Baluchistan, en del av Iran, befinner sig i knipa och familjen måste hjälpa till. Det blir en farlig resa, eftersom regimen i Iran ser med stor misstänksamhet på Salmans föräldrar som en gång lämnade sitt hemland. Men det blir också första gången Salman får träffa sina kusiner, och ett möte med ett hemland som han aldrig tidigare besökt. Allt ställs på sin spets när polisen en dag kommer till byn för att hämta Salmans pappa!

”Den riktiga solen” är en unik berättelse om en pojkes resa till Baluchistan. En kultur han känner så väl genom sina föräldrar, men som är så annorlunda när han får uppleva den själv. Det är också en berättelse om att våga stå upp för det man tror på — även om det kan vara farligt.

Tips från: Ann-Christine Spjuth, Värner Rydénskolan


Snöstorm och kanelhjärtan

Författare: Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson, Jesper Tillberg

Ålder: 12-15 år

”Snöstorm och kanelhjärtan” är en samling korta julberättelser, i vilka vi får följa några ungdomar dagen före julafton. Av olika anledningar befinner de sig på samma ort i ett vintrigt Dalarna. Genom en rad händelser korsas deras vägar och innan dagen är slut har ungdomarna upplevt kärlek, magi, sorg och en tragedi.

Tips från: Jana Nylén, Fågelbacksskolan


Adios Hockeyhora 

Författare: Kristina Falk

Ålder: Högstadiet och gymnasiet

I ”Adios Hockeyhora” av Kristina Falk får vi möta Elsa som filmats och hängts ut i sociala medier. En sexuell film som aldrig verkar sluta spridas. Efter att inte ha klarat av att gå till skolan på en hel termin så flyttar hon från mamma i Sundsvall till pappa i Örnsköldsvik för att gå sista terminen på gymnasiet. Nu byter hon för- och efternamn för att absolut ingen ska få veta vad som har hänt. I sin nya klass träffar hon Leo, fotbollskillen som postar brev till sina döda exflickvän och som bär på flera mörka hemligheter. En riktig bladvändare till kärlekshistoria som trots sina 370 sidor känns ganska så lättläst

Tips från: Susanne Bergquist, Mellersta Förstadsskolan


 

Julen kommer till Mumindalen

Författare: Tove Janson

Ålder: Gammal som ung

”Julen kommer till Mumindalen” är en fin bilderbok efter Tove Janssons berättelse ”Granen”. Mumintrollen blir väckta ur sin vintersömn av någon som påstår att Julen är på väg. Vem den här Julen är har Muminfamiljen ingen aning om. Men de förstår att det är mycket som måste ordnas innan Julen anländer. Och bråttom verkar det vara, eftersom alla stressar hit och dit. Det här är en vacker bilderbok att läsa tillsammans, både för redan Muminfrälsta och för nya läsare.

Tips från: Jana Nylén, Fågelbacksskolan


Den första snön

Författare: Ezra Jack Keats

Ålder: 0-8 år

”Den första snön” kom ut redan för sextio år sedan (1962), men är precis lika aktuell nu som då! Peter upptäcker att det har snöat och går ut för att leka i snön. De färgstarka bilderna och den enkla handlingen gör att boken fungerar bra även för små barn, nyanlända, eller elever i särskolan, men den är också läsvärd en bra bit upp i lågstadiet. De flesta barn har testat att leka samma saker som Peter, vilket gör att det blir bra och roliga diskussioner om boken. Och har de inte redan testat lekarna får de många nya tips!

Tips från: Katarina Hjärpe, Örtagårdsskolan


Bortbytingarna: De överblivnas armé 

Författare: av Gustav Tegby

Ålder: 9-12 år

”De överblivnas armé” är första delen i serien Bortbytingarna. Huvudpersonen Dorian har alltid känt sig annorlunda och är också bra på att skapa problem för sig själv och sina föräldrar. Hans syster är oftast den som hjälper honom med röran han ställt till med. Men en dag händer något fruktansvärt och hon kan inte finnas där för honom längre. I samma veva upptäcker Dorian att att han kan få övernaturliga saker att hända och att han är en bortbyting, en älva som växt upp som människa. Han hamnar mitt i en mytisk värld med vättar, vittror, mylingar och allt är ganska konstigt och förvirrande. De som är med i De överblivnas armé gör inte tillvaron lättare heller och helt plötsligt är Dorian indragen i ett farligt uppdrag. En spännande bok om magi och nordiska väsen!

Tips från: Malin Wiklander, Hermodsdalsskolan

 


Yani

Författare: Nora Khalil

Ålder: Från 13 år

Ungdomsboken ”Yani” handlar om kompisarna Rayan, Caspian och Amir som går i nian. De bor i Botkyrkan, älskar att vara på fritidsgården, spela fotboll och att hänga med varandra. En dag överskuggas allt detta av att Amir får ett utvisningsbeslut till Irak, trots att han inte har någon familj där och bott i Sverige sen han började fyran. Så nu måste de göra allt för att stoppa detta. 

Boken är stundtals rätt sorglig, men också rolig på många sätt. Man kastas rakt in i dessa ungdomars livsvillkor, drömmar och starka sammanhållning. Rekommenderas till alla på högstadiet!

Tips från: Malin Wiklander, Hermodsdalsskolan


Atlas Obscura : Mystiska platser i världen – atlas för äventyrslystna

Författare: Dylan Thuras och Rosemary Mosco

Ålder: Mellanstadiet

I tider när resandet kanske känns begränsat av olika anledningar finns det ändå en tröst för alla äventyrare och fantasiresenärer. Vad sägs om en tur till undervattensmuseet Museo Atlántico i Lanzarote? Eller till ett lite torrare vattentema, den övergivna nöjesparken Thuy-Tien vattenpark i Vietnam? Eller min dröm: få åka till Coromoto glassbar i Mérida i Venezuela. Här kan du få alla maträtter serverade som glass, varmkorv, lax, spagetti… 900 olika smaker finns att välja på. Läs och dröm tillsammans om 100 olika fantastiska ställen världen över!

Tips från Lisa Hamfors, Gullviksskolan


Rysare i juletid: Nio berättelser 

Författare: Madeleine Bäck, Petrus Dahlin, Katarina Genar m.fl. 

Ålder: 9-12 år

De flesta julböcker brukar vara mysiga och magiska feel good-berättelser som ska få en att komma in i rätt julstämning. Den här julboken är något helt annat. Boken innehåller 9 skräckberättelser som alla utspelar sig i juletid, skrivna av några av våra mest kända skräckförfattare. Novellerna innehåller bland annat läskiga julbockar, oönskade paket utan avsändare, julfirande i hemsökt herrgård och dödligt julgodis. För barn i mellanåldern som vill rysa snarare än mysa under julen!

Tips från: Linnéa Öhman, Kulladalsskolan

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.