Malmös skolbibliotekarier delar med sig av boktips inför läslovet. Hoppas du och dina elever hittar titlar som lockar till läsning! Här finns tips såväl för låg-, mellan-, och högstadiet.
Längst ner i resursen hittar du ett samlat dokument med alla boktitlar och en uppgift till eleverna.
Besten och Betty
Författare: Jack Meggitt-Phillips
Ålder: 9-12 år
Ebenezer Tweezer har hela sitt 512-åriga liv bott tillsammans med Besten, ett monster som kräver ny och ovanlig mat varje dag. Nu vill monstret ha ett barn att äta, för det har den aldrig provat. Ebenezer hittar ett barn som verkar ovanligt elakt, och lockar efter mycket krångel med sig det till sitt hus. Men det går inte alls enligt plan, eftersom barnet (Betty) är så elak mot monstret att det får mindervärdeskomplex.
En riktigt skruvad och knäpp berättelse om oväntad vänskap.
Tips från: Carolina Landin, Utvecklingsavdelningen
Blackout
Författare: Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon
Ålder: 13-15 år
Om du letar efter en härlig bok om kärlek och vänskap så är den här rätt för dig! Det är värmebölja i New York och hela staden drabbas av ett strömavbrott. Människor fastnar i tunnelbanan, det blir kaos i trafiken och många får gå i flera timmar för att ta sig hem. Mitt i all denna förvirring så skapas också nya möten och kärleken spirar. Sex kärlekshistorier vävs samman: det är ex man inte träffat på länge men fortfarande har känslor för, ens bästa vän man är kär i men inte vet hur man ska berätta det och relationer som håller på att ta slut. Det blir en magisk natt för ungdomarna i boken och ljuvlig läsning för dig.
Tips från: Malin Wiklander, Hermodsdalsskolan
Antropocen – mitt betyg är fem stjärnor
Författare: John Green
Ålder: 13-99 år
John Green har skämt bort oss med en rad lysande romaner som ”Förr eller senare exploderar jag” och ”Sköldpaddor hela vägen ner” men hans senaste mästerverk är en faktabok. Eller snarare en samling lysande essäer där han recenserar fenomen i vår tidsålder – antropocen. Här kan du läsa om alltifrån Diet Dr Pepper, världsrekordet i korvätning, gräsmattor, Halleys komet och hyllningslåten ”You´ll never walk alone”. Kan vara årets bästa bok!
Tips från: Susanne Bergquist, Mellersta Förstadsskolan
Ingen kommer levande härifrån
Författare: Gustav Boman
Hur skulle du reagera om det föll ut ett svart finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida.
Det fina med denna bok är att den diskuteras i Barnradions bokpris under läslovet. Det är elever i år 5 som pratar om denna och fyra andra böcker. Gå in och lyssna!
Då får du också veta vilken bok som vann bokpriset detta år.
Tips från: Elisabet Niskakari, Möllevångsskolan
Fat Dance
Författare: Malin Eriksson Sjögärd
Tolvåriga Maddi är storvuxen och älskar att dansa, men hon har svårt att känna sig bekväm när de trådsmala, hippa tjejerna i klassen bedömer och dömer allt i klassen. Då börjar självsäkra, ickebinära Elli i klassen, och tack vare vänskapen till hen börjar plötsligt det mesta förändras för Maddi.
En underbar bok om att våga vara den man är och inte den man förväntas vara – läs den!
Tips från: Bo Johnsson, Bäckagårdsskolan
Amari och nattbröderna
Författare: B.B. Alston
Ålder: 7-9 år
Det har snart gått ett år sedan Amaris bror Quinton försvann spårlöst. Polisen befarar det värsta, men det vägrar Amari att tro. Hon vet att hennes bror lever. När hon en dag kommer hem från skolan och går in i sin brors rum hittar hon något. I hans garderob står det en portfölj som är adresserad bara till Amari. Det innehåller ett antagningsbrev till Byrån för övernaturliga angelägenheter. Tvekande väljer Amari att titta närmare på saken, tänk om detta kan har något att göra med Quinton? Snart inser Amari att en dold värld har öppnat sig för henne. Magi är något som inte bara finns i sagorna …
Det här är första delen av tre om flickan Amari. Perfekt för alla storläsare och Harry Potter fans! Ett nytt äventyr väntar!
Tips från: Emma Tapper, Oxievångskolan
Dagboken i ödehuset
Författare: Annika Billberg
Ålder: 7-9 år
Varför ska de vuxna förstöra allt?! Emmas sommarlov skulle ju bestå av ridläger och hänga med kompisarna dag in och dag ut. Nu ska hon följa med sin mamma och åka till mormor och morfar i Sörbodane, där finns det inget roligt. Carl-Fredrik ser fram emot sommarlovet. I skolan är han pojken från landet som alltid blir retad. Nu kan han vara med djuren på gården. Snart korsar deras vägar med varandra och de får höra tala om ett mysterium.
För länge sedan försvann flickan Sigrid från Sörbodane. Hennes kofta hittades i ån. Alla antog att hon hade drunknat, men det tror inte Emma och Carl-Fredrik. I jakten på svar börjar deras äventyr …
Första delen i en serie, missa inte denna. Jag sträckläste!
Tips från: Emma Tapper, Oxievångskolan
Utbytt och andra spökhistorier
Författare: Louise Cooper
Ålder: 9-12 år
En samling korta spökhistorier perfekta för högläsning!
Tips från: Petra Hammenskog Kungshögsskolan F-6
H som i Harriet
Författare: Cecilia Lidbeck
Ålder: åk 5-7
Harriet och hennes mamma lever ett liv i lyx och pendlar mellan tre olika hem – ett hus i Sverige, en villa i Provence och en våning i Madrid. Harriet har spelat piano så länge hon kan minnas och deltar ofta i tävlingar världen över, men hon tycker egentligen inte att det är så kul. Men hennes mamma är som besatt av Harriets pianospelande. Det är mycket som är lite märkligt med Harriets mamma. Hon pratar ofta om hur Harriet var när hon var liten men Harriet känner inte igen sig i mammans historier. Det är också mycket som mamman inte vill prata om, till exempel hur hon fått sin brännskada på handen. Och vad finns det egentligen i det låsta skåpet i huset?
Det tar ett litet tag att komma in i boken, men ju mer man läser desto kusligare blir det. Den väcker tankar om hur man vet vem man är och vad man egentligen behöver för att må bra. Tror att den skulle vara perfekt för högläsning också!
Tips från: Linnéa Öhman, Kulladalsskolan
Samlade lästips med uppgift
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Google Drive. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.