Gå direkt till innehållet

En resurs med tips på läsning om Förintelsen och Andra världskriget. Alla böcker finns tillgängliga via din dator på olika sätt. Du kan också fråga personalen på ditt närmaste skolbibliotek efter titlarna.


 

Lästips om förintelsen

Mörka krafter av Torsten Bengtsson 

Detta är en bok som kopplar samman historia med nutid. Den handlar om Jon och Rita som går i åttan och som ska göra ett skolarbete om förintelsen och vill ta reda på mer om vad som faktiskt hände. För att få veta mer intervjuar de en överlevande från förintelsen. Samtidigt börjar det hända oroväckande saker i deras skola och samhället som de bor i. Och ingen kan väl ana hur långt det kommer gå. Jon och Rita hamnar i minst sagt bekymmer …

Den här boken passar dig som går i högstadiet.

 

Hitta Mörka krafter:


Fakta om Anne Frank av Tomas Dömstedt

Anne Franks dagbok är numera en klassisk bok som återupptäcks av generation efter generation. I spåren av dagboken (som ju är Anne Franks riktiga upplevelser av att vara gömd under andra världskriget) har fler böcker kommit ut. En av de senaste är Fakta om Anne Frank (2019 Nypon förlag). Det är en lättläst faktabok för dig som är intresserad av Anne Frank, men som kanske tycker att hennes dagbok är lite för tung att läsa. I faktaboken får du reda på mer om Anne Franks liv, hur det var när hon gömde sig och vad som hände när de blivit upptäckta.

Den här boken passar dig som går i mellanstadiet.

 

Hitta Fakta om Anne Frank:


Historien om Bodri av Hédi Fried

Genom läsning av litteratur kan vi skapa gemensamma referensramar och skapa förståelse för komplexa händelser. Att närma sig andra världskriget med de yngre barnen är inte omöjligt. Läs boken Historien om Bodri av Hédi Fried med fantastiska illustrationer av Stina Wirsén (2019 Natur och Kultur). Det är en bilderbok som tar barnets perspektiv i det främmande och obehagliga som sker i Hédis närhet. Att vara vuxen är att våga läsa historier som måste förklaras för barn. Som inte får gömmas undan. 

 

Hitta Historien om Bodri:


Andra världskriget av Torsten Bengtsson

I serien Aha finns faktaböcker som på ett så enkelt språk som möjligt försöker förklara olika begrepp och händelser. I boken Andra världskriget (2019, Nypon) är det just det Torsten Bengtsson försöker göra. Boken berättar om hur andra världskriget startade och hur det utvecklades. I boken får vi också följa Max som är fjorton år när kriget bryter ut. Hur var det för de vanliga människorna i Tyskland?

 

Hitta Andra världskriget:

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.