Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

39 träffar

Matologi – holistisk matkunskap för grundskolor i Malmö

Matologi är en matkunskapskurs skapat specifikt för grundskolor i Malmö. Matologi använder sig av mat som ett verktyg för att inspirera och bekanta grundskoleelever med frågor om matkultur, hållbarhet, miljö, hälsa och mycket mer.

MODE – IGÅR, IDAG OCH IMORGON

– Vilken snygg tröja du har! – Tack! Visst är den fin! – Verkligen! Var har du fått den ifrån? – Jag köpte den i den nya affärer runt hörnet. Du vet den som säljer snygga kläde...

Semlan, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg, ljugfink – kärt barn har många namn

Var kommer då semlan ifrån och när får man äta den? Denna resurs tacklar dessa frågor och ger dig som lärare en möjlighet att på ett roligt sätt fördjupa elevernas kunskaper om fastans betydelse inom kristendomen och hur den påverkat vår kultur. Den ger också en möjlighet att jämföra den kristna fastan med den muslimska.

Laga mat med rester – matsvinn blir miljövinn!

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. 

Laga veganska färsbiffar

I denna instruktionsfilm för Hem- och konsumentkunskap kan eleverna ta del av hur man gör veganska färsbiffar. Ett bra sätt för eleverna att lyssna och följa instruktioner i grupp eller kanske som hemuppgift - då kan det dessutom bli middag till familjen.

INSTRUERANDE TEXT

Den här resursen tydliggör de språkliga krav som ställs på olika texttyper. Först presenteras ett textexempel och därefter bryts texten ned utifrån syfte, struktur och språkliga drag. Slutligen ges ex...

6. Runt bordet

Vad vore mat utan gemenskap och stunder kring bordet med familj och vänner? Vilka beståndsdelar behövs för en läcker middag med bra värdskap? Under det sista tillfället pratar vi om hur matlagningen b...

1. Min smak

Varför har vi olika smak? Hur bildas smaksinnet? Smaksinnet är mer än det som händer i munnen. Vår smak påverkas av våra andra sinnen, men även av ens kulturella bakgrund, uppväxt och levnadsmiljö. El...

2. Från jord till bord

Varifrån kommer maten? Och hur hamnar den i butiken och på våra tallrikar? Eleverna kommer i kontakt med matens ursprung och får lära sig hur de  på olika sätt kan bidra till att ett hållbart matsyste...

3. Mat och livsstil

Hur äter jag? Vem är det som bestämmer över vad som är bra för mig? Vi pratar om vad kroppen behöver för att må som bäst och hur våra hjärnor ibland kan ställa till det för oss är det kommer till att...