Gå direkt till innehållet

Visste du att en familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. 

 


 

Lektionsupplägg

Den här resursen innehåller två lektioner kring hur man minskar matsvinnet och istället sparar pengar och miljö. Det är bland annat Sysav och VA Syd som har skapat materialet.

Vill ni i klassen passa på att tävla om pengar till klasskassan kan ni vara med i tävlingen ”Resterkocken” där ni ska komma med förslag på smarta sätt att använda resterna ni hade slängt. Ta del av tävlingens upplägg på Resterkockens webbplats.


Lektion 1

  • Består av en powerpoint presentation med anteckningar med fakta att ta upp. Presentationen behandlar matsvinn och hur detta kan undvikas på olika sätt.
  • I anteckningarna finns även diskussionsfrågor kring varför matsvinn uppstår. Hur ska man förvara livsmedel bäst och vad är det för skillnad på ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”.
  • Avslutningsvis finns ett quiz för att testa vad eleverna minns av presentationen.

 

Ta del av Powerpoint

För att se anteckningarna till Powerpointen kan du öppna den med Google presentation.

 

 

Lektion 2

I denna lektion ska eleverna skapa ett recept av matrester och livsmedel med kort eller utgånget bäst före-datum som ni luktar och smakar på.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.