Gå direkt till innehållet

Under denna lektion ska eleverna få lära sig mer om textilindustrins baksida genom en presentation som tar upp triangelhandeln, arbetsförhållanden för dem som syr våra kläder idag samt hur textilindustri påverkar vår miljö. Syftet är att eleverna ska förstå sin egen roll i det som kallas fast fashion och bli medvetna konsumenter. Målet är att få dem att inse konsekvenserna av vårt shoppande och förhoppningsvis väckta en lust i dem att förändra sin egen konsumtion men även påverka textilindustrin. Påminna dem om klimataktivisten Greta Thunberg och hur en enda engagerad människa kan inspirera andra till positiv förändring och hjälpa till att förändra världen. 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Moment i lektionen

Slavarbete och miljögifter

Modets baksida – slavarbete och miljögifter

Till lärare

Förberedelse

Detta moment tar upp textilindustrin mörka sidor genom en presentation som behandlar triangelhandeln, arbetsförhållanden för de som arbetar i nutidens globaliserade textilindustrin samt dess miljöpåverkan. Presentationen består av nio blad och innehåller anteckningar som kan guida dig igenom den. Dessa anteckningar kan vara lite bakgrundsfakta eller annat som kan bistå med hjälp eller idéer. Texten i fetstil riktar sig till eleverna, det andra riktar sig till dig som lärare. Studera anteckningarna innan du visar presentationen så att du vet vad du förväntas säga för att få igång diskussionen. Titta på alla klipp så att du vet vad du vill visa dina elever, många klipp är på engelska. Vill du ta bort eller lägga till något kan du ladda ner presentationen och förändra den.

Denna del av arbetsområdet kan kännas extratung. Här blir man varsel om hur grym människan kan vara och hur vi själva nu bidrar till andra människors lidande. Vi ser också hur  textilindustrin och vår klädkonsumtion påverka vårt ekosystem. Tanken är att eleverna ska förstå allvaret men också inges hopp om att vi alla kan hjälpa att att förändra världen, tips på vad som kan göras kommer i nästa del av arbetsområdet.

Välkomna eleverna att ventilera sina känslor och åsikter, uppmuntra till diskussion.

Titta på presentation om Modets baksida.

 

 

 

Tillhörande filer

Det finns inga filer i Google Drive för detta moment.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Spara moment i Google Classroom

I vissa fall kan det ta lite tid att föra över momentet.

Vad följer med till Classroom?

Text till elever, filer och länkar.