Gå direkt till innehållet

Sökning på 'förintelsen'

22 träffar
Resursmaterial

Förintelsen

I materialet här ges en översikt över Förintelsen med inledning i begreppets avgränsning och avslutning i minneskultur.
Resursmaterial

Amidah – Judiskt motstånd under Förintelsen

I denna resurs får lärare och elever möta verkliga judiska personer som på olika sätt gjorde motstånd under Förintelsen.  
Resursmaterial

Lästips om Förintelsen och Andra världskriget

En resurs med tips på läsning om Förintelsen och Andra världskriget. Alla böcker finns tillgängliga via din dator på olika sätt. Du kan också fråga personalen på ditt närmaste skolbibliotek efter titlarna.
Resursmaterial

Lärarhandledningar inför besök på ”Judiskt kunskapscenter”

Judiskt kunskapscenter i Malmö synagoga tar emot bokade besök till både visningar och workshops med syftet att öka kunskapen om judisk kultur och historia, judiskt liv samt att motverka antisemitism. Här hittar du lärarhandledningar till de olika program du kan besöka på Judiskt kunskapscenter.
Arbetsområde

Malmös snubbelstenar

Detta är ett studiematerial är skapat för Malmös tre snubbelstenar vilka bär minnet av Walter Gerson, Schulim Burger och Siegfried Gutmann. Snubbelstenar, eller Stolpersteine, är minnesmärken av en person som mördats i Förintelsen som ingår i ett europeiskt konstprojekt, skapat och drivs av den tyske konstnären Gunter Demnig.
Resursmaterial

Barnen i Belaya Tserkov – Förintelsen

Belaya Tserkov intogs av tyskarna i juli 1941. Efter att stadens vuxna judar mördats konfronteras tyskarna med ett problem. Vad ska de göra med de 90 barn som nu ej längre har några föräldrar? I övningen får eleverna möta förövarna själva i ett antal historiska dokument. De får fundera över källornas egenskaper och tillförlitlighet, men framförallt får de möjlighet att ställa frågan; hur är det möjligt för människor att mörda barn?
Resursmaterial

I livets väntrum – ett undervisningsmaterial till utställningen på Malmö Borgarskola

I den här resursen finner du ett undervisningsmaterial som är kopplat till utställningen "I livets väntrum" på Malmö Borgarskola. Materialet består av ett föreläsningsmanus, en bildpresentation, sju uppgifter till eleverna samt upplägg och handledning.
Arbetsområde

Digitala Hågkomstresor

På hågkomstresor stärks lärandet genom platsens autenticitet, genom att befinna sig där det hände. Historia blir närvarande och verklig menar de som åker på dessa resor. Tyvärr kan inte alla Malmös elever åka på de här resorna, men vi har i materialet här gjort ett försök att förmedla den påverkan som platserna har. Materialet är avsett att stärka kunskap om judiskt liv före andra världskriget, Förintelsen och om antisemitism som den såg ut då. Läraren kan använda materialet i sin helhet eller så kan läraren välja ut ett avsnitt, allt efter behov.
Arbetsområde

Malmös judiska historia

Syftet med undervisningsmaterialet Malmös judiska historia är att eleverna ska lära sig mer om den judiska närvaro som funnits i Malmö historiskt. Sedan mitten 1800-talet har det funnits en judisk närvaro i staden.
Resursmaterial

Masel Tov Cocktail – lärarhandledning till film om judisk identitet

I denna resurs  finns en lärarhandledning till filmen "Masel Tov Cocktail" – en film som rör kontemporär judisk identitet och antisemitism. I handledningen finns texter som kan vara grunden till en genomgång med eleverna samt specifika referenser till filmen för dig som lärare. Handledningen innehåller även övningar för eleverna att arbeta med efter filmvisningen.