Vi människor är en del av naturen. Samtidigt är vi beroende av det som finns och händer i naturen på många sätt. Syret vi andas kommer från växter och i skogen hämtar vi virke och bränsle. Humlor och andra insekter pollinerar våra odlingar, och torsken på tallriken är fångad i havet. Grönska, fågelsång och porlande vatten får oss att må bättre – både till kropp och själ. Det finns många exempel på hur naturen är nyttig och nödvändig för oss, och vi kan inte alltid ta tjänsterna för givna. Begreppet ”ekosystemtjänster” handlar om just detta. Materialet är framtaget av Naturum Vattenriket Kristianstad.
Ekosystemtjänster handlar om sådant som kommer från naturen och som vi människor kan ha nytta av. Det kan till exempel handla om mat, virke, avkopplande platser, skydd mot väder och vind och pollinering.
Ekosystemtjänster är livsviktiga, men själva ordet är en smula otillräckligt. För att fånga begreppets innehåll behöver man vrida och vända på det, se det ur olika vinklar och få konkreta exempel. Man behöver uppleva ekosystemtjänsterna med sina egna sinnen för att förstå varför de är så viktiga.
Det här verktyget är till för lärare och elever som vill jobba med ekosystemtjänster på ett handfast och roligt sätt. Ni kommer att arbeta utomhus med både kropp och hjärna, och ni kommer att använda många olika metoder för att undersöka naturen.
Verktyget är främst anpassat att användas i grundskolans högstadium och gymnasieskolan. Genom aktivitet och reflektion kan barn, unga och vuxna utveckla sin medvetenhet och kunskap om naturens fantastiska nyttor.
Fyra kategorier av Ekosystemtjänster
När man pratar om ekosystemtjänster brukar man dela in dem i fyra olika kategorier. De hänger ihop med varandra och vissa ekosystemtjänster passar i fler än en kategori – men uppdelningen kan ändå vara användbar som ett sätt att sortera och hålla ordning på begreppen.
- Stödjande
- Reglerande
- Försörjande
- Kulturella
Det här arbetsområdet består av fyra lektioner och bygger på de fyra kategorierna av ekosystemtjänster.
Till samtliga kategorier finns olika uppgiftskort som eleverna ska jobba med. Uppgiftskorten finns att ladda ner (pdf). Hur uppgiftskorten ska användas står beskrivet i varje lektion. Under ”moment” kan du ladda ner uppgiftskorten till elevernas Classroom.
Lärarhandledning
Under ”PP” hittar du en lärarhandledning till hela arbetsområdet. I handledningen finns en utförlig beskrivning av hela arbetets upplägg, från början till slut. Börja gärna med att läsa den för att få en överblick.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.