Gå direkt till innehållet

Vattenlekplatsen på Örtagård och Hyllie vattenpark är två utmärkta platser att utforska det fysikaliska fenomenet friktion.

Genom ett undersökande arbetssätt får eleverna samtala om och upptäcka med sina pappersbåtar vilken utformning som är snabbast i vattnet. Här får eleverna möjlighet att utforska sina funderingar i en återkommande undersökning på två olika platser och prova sina teorier.

Vattnet i Hyllie vattenpark är påslaget från april till och med oktober. Mer information kan fås på www.kretseum.se. Mer information om när vattnet är påslaget i vattenlekplatsen i Örtagård finns hos Fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Det här arbetsområdet består av fyra lektioner:

1. DEN STÅNDAKTIGE TENNSOLDATEN

2. VILKEN FARKOST ÄR SNABBAST? VATTENLEKPLATSEN – ÖRTAGÅRD

3. VILKEN FARKOST ÄR SNABBAST? VATTENPARKEN – HYLLIE

4. BEDÖMNING

Filer och länkar kopplade till arbetsområdet hittar du både i den löpande texten av lektionsinnehållet men också under ”moment”. Filer och länkar under ”moment” kan du enkelt importera till ditt Classroom.


 

LÄNK TILL KARTAN HITTAR DU HÄR

(MER OM PEDAGOGISKA KARTOR HITTAR DU HÄR)

 

PP

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Lektioner i arbetsområdet

Den ståndaktige tennsoldaten

1. DEN STÅNDAKTIGE TENNSOLDATEN A) Arbetet inleds med sagan om den ståndaktige tennsoldaten. Tennsoldaten färdas i en liknande pappersbåt som eleverna senare kommer att arbeta med. Visa sagan i som fi...

Vilken farkost är snabbast? Vattenlekplatsen – Örtagård

2. VILKEN FARKOST ÄR SNABBAST? VATTENLEKPLATSEN – ÖRTAGÅRD A) Vika farkoster Eleverna ska vika pappersbåtar med olika former och fundera över vilken båt som är snabbast när det gäller att ta sig...

Vilken farkost är snabbast? Vattenparken – Hyllie

3. VILKEN FARKOST ÄR SNABBAST? VATTENPARKEN – HYLLIE A) Vika farkoster Vik nya pappersbåtar. Välj själva om alla grupper ska vika alla sorterna eller om de ska vika varsin sort. I övningen Vilke...

Bedömning – vilken farkost är snabbast?

4. BEDÖMNING – VILKEN FARKOST ÄR SNABBAST? A) Eleverna genomför individuellt bedömningsuppgiften Vilken farkost är snabbast?