Gå direkt till innehållet

I slutet av 1800-talet flyttade den danske affärsmannen Emil Nissen till Malmö. Han startade Malmö Choklad och Konfektfabrik 1888 som senare blev Mazetti. Idag är detta en plats för kulturverksamhet.

Kulturhuset Mazetti är idag en plats för varierat kulturutbud för barn och ungdomar. Byggnaden kan berätta om en helt annan bakgrund än kulturverksamhet. Genom att arbeta med analytiska frågor kring historiebruk där samtiden är nutid får eleverna förstå och upptäcka historiebruk genom fabriksbyggnaden.

I teoritexten Historiebruk med Malmö som utgångspunkt finns teorierna bakom begreppet historiebruk beskrivet.

Lektionsmaterialet vänder sig till kurserna Historia 1a1 och Historia 1b Gymnasiet och är utvecklat i samarbete med Eva Henriksson Garatea, Joakim Altervall, Lo Söllgård, Mattias Petersson och Siri Hallberg.

Det här arbetsområdet består av två delar:

1. Introduktion till historiebruk

2. Mazettihuset och Mazettireklam

Filer och länkar kopplade till arbetsområdet hittar du både i den löpande texten av lektionsinnehållet men också under ”moment”. Filer och länkar under ”moment” kan du enkelt importera till ditt Classroom.

 

(Mer om Pedagogiska kartor hittar du här)

PP

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Lektioner i arbetsområdet

Introduktion till historiebruk

1. Introduktion till historiebruk Introduktion till historiebruk vänder sig till lärare vars elever inte har arbetat med historiebruk tidigare och där pedagogen själv är osäker på vad historiebruk inn...

Mazettihuset och Mazettireklam

2. Mazettihuset och Mazettireklam A) Historiebruk finns runt om oss, hela tiden. I övningen Mazettihuset och Mazettireklam arbetar eleverna med historiebruk med en verklig plats i Malmö.