Gå direkt till innehållet

Platsers användning förändras över tid. Genom att arbeta med platser som anknyter till 1800-talet får eleverna i språkintroduktionen en inblick i denna tid och skapar samtidigt själv en känsla för platsen i nutid.

Att besöka en plats ger en känsla av att historia inte bara är något man läser om i en bok. En plats funktion med en byggnad eller staty förändras över tid. Vissa byggnader finns kvar men används på ett annat sätt idag. Andra byggnader har rivits och platsen har kanske fått en helt annan funktion.

I det här lektionspaketet får eleverna titta närmare på dokument som tar upp en ung pojkes arbetssituation i industrialiseringens Malmö. Under ett inplanerat besök på Stadsarkivet får eleverna bekanta sig med skriftliga källor som anknyter till Axels arbetssituation och under en stadsvandring använda byggnader som källor. Genom att koppla platser i Malmö med ett livsöde blir historia mer levande för eleverna.

Under lektion 2 ingår ett besök hos Malmö stadsarkiv. För bokning kontakta linus.sollin@malmo.se och ange Liten stadsvandring. Malmö stadsarkiv har ett brett utbud av workshops och läromedel för utlåning på temat historiska källor. Varje termin går det att boka in sig på lektionstillfällen som erbjuds via Kulturkartan.  Stadsarkivet kan även kontaktas för mer information eller för att boka workshops efter egna önskemål.

Materialet är framtaget i samarbete med Eva Henriksson Garatea och Stadsarkivet för språkintroduktionen, men kan även användas i högstadiet.

Det här arbetsområdet består av tre delar:

1. Malmö under 1800-talet

2. Fabriksarbetarnas liv i Malmö under 1800-talet

3. Fabriker i Malmö under 1800-talet

Filer och länkar kopplade till arbetsområdet hittar du både i den löpande texten av lektionsinnehållet men också under ”moment”. Filer och länkar under ”moment” kan du enkelt importera till ditt Classroom.

 

(Mer om Pedagogiska kartor)

PP

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Lektioner i arbetsområdet

Malmö under 1800-talet

1. Malmö under 1800-talet A) Vilka platser känner ni igen? För att få en bild av hur Malmö såg ut under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet tittar ni tillsammans på bilderna i Storbild...

Fabriksarbetarnas liv i Malmö under 1800-talet

2. Fabriksarbetarnas liv i Malmö under 1800-talet A) Har ni inte bokat besök hos Malmö stadsarkiv ska det göras via Linus Sollin, linus.sollin@malmo.se . Ange Liten stadsvandring vid bokningen. B) För...

Fabriker i Malmö under 1800-talet

3. Fabriker i Malmö under 1800-talet A) Eleverna ska nu själva besöka platser i staden där det varit industrier under 1800-talet. Arbeta med övningen Malmös industrier – grupparbete.