Gå direkt till innehållet

Precis utanför porten på Malmö Museer står en av de vita bussarna som hämtade hem flyktingar från tyska koncentrationsläger. Bussen ingår i utställningen ”Välkommen till Sverige” som belyser museet som flyktingförläggning. 

Malmö museers utställning ”Välkommen till Sverige” handlar om människor på flykt. En del av utställningen fokuserar på de vita bussarna och museet som flyktingförläggning efter andra världskriget. I utställningen ingår en av de vita bussarna som användes för att hämta hem flyktingar från tyska koncentrationsläger.

”Vita bussarna” är ett lektionspaket som fokuserar på historiebruk. Det är ett komplement till historieundervisningen med syfte att synliggöra händelser och förändringar i den egna staden. I teoritexten Historiebruk – med Malmö som utgångspunkt finns teorierna bakom begreppet historiebruk beskrivet.

Lektionsmaterialet vänder sig till kurserna Historia 1a1 och Historia 1b Gymnasiet och är utvecklat i samarbete med Eva Henriksson Garatea, Joakim Altervall, Lo Söllgård och Malmö Museer.

Det här arbetsområdet består av två delar:

1. FÖRINTELSEN – ÖVERSIKTLIG REPETITION

2. VÄLKOMMEN TILL SVERIGE – EN UTSTÄLLNING PÅ MALMÖ MUSEER

Filer och länkar kopplade till arbetsområdet hittar du både i den löpande texten av lektionsinnehållet men också under ”moment”. Filer och länkar under ”moment” kan du enkelt importera till ditt Classroom.

LÄNK TILL KARTAN HITTAR DU HÄR

(MER OM PEDAGOGISKA KARTOR)

PP

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Lektioner i arbetsområdet

Förintelsen – översiktlig repetition

1. Förintelsen – översiktlig repetition A) Förberedelse De pedagoger som vill förbereda sig med mer teoribakgrund kring historiebruk rekommenderas att läsa Historiebruk med Malmö som utgångspun...

Välkommen till Sverige – En utställning på Malmö museer

2. Välkommen till Sverige – En utställning på Malmö museer A) Har ni inte bokat visning av utställningen ”Välkommen till Sverige” görs det via Malmö Museers hemsida.  B) För de som inte har en t...