Gå direkt till innehållet

Den kortfattade sammanfattningen av handlingen i ”Jordgubbsbarnen” är hämtad ur Rabén & Sjögrens lärarhandledning av Helga Boström. Den kan till exempel användas för att du som lärare ska får en överblick vid planering av undervisningen. 

 

Sammanfattning

Huvudpersoner är åttaåriga Maria och hennes ett år äldre bror Gabriel som bor i en liten by i Rumänien tillsammans med sina föräldrar. Jordgubbsbarn kallas de barn som blir kvar när föräldrarna åker till Sverige för att plocka jordgubbar och att detta ska hända är Marias och Gabriels stora skräck. Ganska långt in i boken verkar risken vara liten. Familjen har det fattigt men de klarar sig och de har olika knep för att klara försörjningen. Bland annat samlar de järnskrot på soptippen som de säljer till en uppköpare och i byn hjälps folk åt genom byteshandel och tjänster och gentjänster.  

Men ett trasigt tak och en sjukhusräkning gör till slut att föräldrarna inte har något val. I slutet av sommaren reser föräldrarna till Sverige för att ”plocka jordgubbar stora som äpplen”, vilket barnen i slutet av boken förstår är vad föräldrarna vill att de ska tro. I själva verket tigger föräldrarna på gatorna och de är borta i flera månader. Barnen bor under tiden med sin farmor och saknar sina föräldrar så att de håller på att gå sönder. Men precis innan jul kommer föräldrarna tillbaka och boken slutar med att de firar jul tillsammans (Helga Boström, Lärarhandledning till Jordgubbsbarnen, Rabén & Sjögren). 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Moment i modulen