Gå direkt till innehållet

Om du använder Scratch för att programmera har du säkert upptäckt att projektor eller Smartboard fungerar toppen för att skapa, visa upp och involvera eleverna i en gemensam lärprocess. Men har du inte tillgång till en digital tavla, kan de här Scratch-blocken på papper fungera bra.

Scratch-block för utskrift

Ladda ner blocken som pdf. Skriv ut dem, gärna i A3, och klipp ut det antal du behöver.

För mer beständiga utskrifter, glöm inte att laminera. Då kan du också skriva med whiteboardpenna i de tomma rutorna på blocken och diskutera hur ändringar påverkar flödet i ditt program.

Notera att alla block som finns i Scratch inte är med i utskriftsmallen, utan enbart de mest använda och viktigaste för att illustrera grundkoncepten.

Diskutera i grupper

Programmering fungerar extra bra i par. Prova därför gärna att dela ut block till mindre elevgrupper och låt dem diskutera och illustrera sina tankar med hur programmet ska fungera. Att fysiskt flytta runt block, placera, skriva på och diskutera flöden är ett utmärkt sätt att lära sig. Det ger också dig som pedagog bättre förståelse för elevens faktiska kunskapsutveckling, inklusive begreppsförståelse och förmåga för problemlösning, kommunikation och samarbete.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.