Gå direkt till innehållet

Här hittar du exempel på och inspiration till olika lärande lekmiljöer. Sidan fyllas på efterhand. Har du en lekmiljö som du vill dela med dig av? Hör gärna av dig till linda.bengtsson2@malmo.se.

Läs om hur du kan bygga en affär och ett bibliotek.

(TILLBAKA TILL STARTSIDAN)


 

Affären

Inför varje läsårs skolstart när jag tog emot en ny klass skapade jag ha en liten affär. Jag tog emot elever från runt tio olika förskolor. Jag hade inte full koll på deras intressen men jag ville ändå att de skulle få möta en lekmiljö när de kom.  

Jag satte ihop några bord och stolar, en kassaapparat samt papper och pennor. Jag hade en hylla bredvid där jag satte upp några få tomma förpackningar som ketchup, flingor och mjölk.  

När barnen kom byggde vi tillsammans vidare på affären. Barnen tog efterhand med sig egna “varor” hemifrån. Vi gjorde prislappar, öppettider, reklamblad och mycket mer. En elev kom på att vi behövde en burk där man samlade in pengar till fattiga för det brukade finnas i kassan där hon handlade. Hon skrev ”skänk pengar till barn som är fattiga

Bildkollage med texten "affär"


 

Biblioteket

Några barn i klassen häftade ihop en bunt papper och gjorde små böcker. Detta spred sig och fler och fler barn gjorde böcker. Då föddes idén om att göra ett bibliotek att ha alla våra böcker i. En boksnurra hämtades upp från källarförrådet och sedan började biblioteksleken!

Bilderna visar att hur barnen sorterat böckerna efter olika teman. Temana ”Halloween” och ”Kapten kalsong” blev populärast. Bilderna visar också ”hur man kan slå in koden för att låsa upp biblioteket om mornarna”, ”biblioteket är stängt, stopp”. Barnen skapade också en skylt med biblioteksregeln att vara tyst.

kollage av bilder

 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.