Gå direkt till innehållet

Etikskolor  och Heinz dilemma är en Goole-presentation om tre av de vanligaste etikskolorna (pliktetik, konsekvensetik och sinnelagsetik) lämplig för religionskunskapen i högstadiet. Presentationen förklarar kort de tre etikskolorna och bjuder också in eleverna att fundera kring etikskolans begränsningar.

Presentationen avslutas med det kända etiska tankeexperimentet Heinz dilemma som låter eleverna fundera kring de olika etikskolornas ställningstagande. Presentationen  fungerar som en lämplig  illustration  till etikskolorna för den lärare som själv känner sig bekväm med att brodera ut texten och kan sedan lätt byggas på med vidare övningar.

Etikskolorna och Heinz dilemma

 

Förankring

Etik är en del av det centrala innehållet i ämnet religionskunskap. Här ingår ”Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.”

 

Fördjupning

Presentationen är en del av ett större arbetsområde kring etik som heter Att göra det rätta: om etik och moral på Malmö delar. Introduktionsfilmen ”Etikskolor – ingen vill veta var du köpt din tröja” på Malmö delar är också lämplig som fördjupning.

 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.