Välkommen till InnoCarnival 25/26!
På denna kommunikationsplattform hittar du all information du behöver för att komma igång med InnoCarnival – en skolutvecklingsinsats för förskola, grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola. På sidan får du en tydlig bild av vad InnoCarnival är, hur det är upplagt och vilket stöd du som pedagog kan få när du leder innovationsarbetet tillsammans med barn eller elever.
Via menyn kan du ta del av resursmaterial som ger dig konkreta verktyg och idéer för lärprocesserna. Här finns även kopplingar till Värdeskapande lärande, som ger en tydligare förståelse för hur lärprocesserna kan bidra till både individens och samhällens utveckling. Du hittar också anmälningslänk, tidigare vinnare och artiklar som skrivits om projektet.
Välkommen att utforska, inspireras och bli en del av ett meningsfullt arbete där barn och unga får vara med och forma en mer hållbar framtid!
Värdeskapande lärande
InnoCarnival bygger på forskning om värdeskapande lärande – en pedagogik som stärker motivationen genom att koppla lärandet till verkliga sammanhang och behov. Forskning visar att när barn och unga får vara med och bidra till något som har betydelse för andra, ökar känslan av mening, relevans och välbefinnande (Wiman, 2019; Lackéus & Sävetun, 2016).
Att arbeta innovativt handlar inte bara om att hitta på nya idéer, utan om att kombinera kunskap, kreativitet och samarbete för att skapa lösningar som har ett verkligt värde. Det kan vara något som förbättrar vardagen för andra, öppnar upp för nya perspektiv eller bidrar till ett mer hållbart samhälle.
Vad det innebär i praktiken varierar utifrån barnens eller elevernas ålder, mognad och sammanhang. I förskolan kan det handla om att undersöka och utveckla den egna närmiljön. I grundskolan kanske fokus ligger på lokala samhällsutmaningar, medan gymnasiearbetet kan fördjupas och knytas till globala mål eller samarbete med externa aktörer.
Oavsett ålder eller skolform är det centrala att barn och elever ges möjlighet att arbeta med något som upplevs som meningsfullt – något som gör skillnad för andra. En innovation behöver inte vara banbrytande. Det räcker att den är ny i sitt sammanhang: för gruppen, skolan eller den plats där den uppstår.
Årets case och lärprocesser
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.