I Warszawa inrättade nazisterna i oktober 1940 ett getto som kom att bli det största. När det var som störst levde en halv miljon människor innanför dess murar. Gettot existerade fram till maj 1943 de gettots sista invånare skickades till Treblinka och mördades. Stora delar av gettot förstördes, men några rester finns kvar, bland annat delar av den mur som omslöt området. I filmerna nedan besöker gruppen skolan Henryk Szienkiewicz där två murfragment finns kvar.
I klippet nedan berättar eleverna om sina tankar kring några bilder från gettot. Varför ser bilderna ut att skildra helt olika sammanhang?
Under 1942 påbörjar nazisterna det som kallas Aktion Reinhardt, mördandet av de polska judarna. För detta ändamål byggs bland annat förintelselägret Treblinka. Hur påverkar den här händelseutvecklingen livet i gettot och vem var Emanuel Ringelblum?
Nedan beskriver gruppen sina tankar om Ringelblums arbete med att dokumentera livet i lägret.
Henryka Lazerotowna var en av Ringelblums medarbetare. Hon var före nazisternas invasion författare i Warszawa. I gettot skrev hon en dikt som Ringelblum såg som så viktig att han såg till att de kom med i det behållare som grävdes ner för eftervärlden. I klippet nedan läser gruppen dikten Den lille smugglaren och diskuterar den verklighet som dikten försöker förmedla.
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Google Drive. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.