Lär dig mer om DUSM genom en presentation.
Detta är en grundutbildning för hur det fungerar med DUSM-material på såväl wikisidan, som på Malmö delar. Tekniken, som används i anslutning till wikin och Malmö delar kommer också att gås igenom. Tanken är att underlätta för dig, som användare av DUSM-material, att komma igång. Materialet här kan användas för självstudier.
DUSM wikisida
Tanken med Wikisidan är att vara ett komplement till Malmö delar. Genom wikisidan får du en överblick över materialet inom ramen för de olika kurserna och ämnena. På förstasidan finns det information om projektet och om vem som står bakom projektet.
På förstasidan finns också ett så kallat RSS-flöde från vår blogg på Pedagog Malmö där vi publicerar exempel på material som vi producerar och till viss del även information om nyheter i projektet. Detta RSS-flöde uppdaterar sig automatiskt så när det kommer ut ett inlägg på Pedagog Malmö från oss på DUSM så syns det direkt på förstasidan.
Vi har på förstasidan också skapat en översiktlig tabell där du hittar alla ämnen och kurser i en tabell. Genom att klicka på länken i anslutningen till ämnet/kursen kommer du till det ämne eller den kurs som du har klickat på.
Vi på DUSM är måna om att dela med oss av det vi gör och vi har därför flera digitala kanaler. Vi har utöver denna hemsida och Malmö delar också en Youtube kanal och en kanal på Audiomack där man kan dela med sig av ljudfiler. Audiomack fungerar mycket som Youtube, fast kanalen är anpassad för strömmat ljud istället för strömmad film.
Vi delar vårt material under en licens som faller under Creative Commons och som heter Creative Commons CC BY-NC-SA 4.0. Läs mer om licensen på Creativecommons.
Vi ska nu utifrån exemplet Cirkelns omkrets kort kolla på hur man kan använda vårt material på Youtube. Klippet om Cirkelns omkrets finns inbäddat nedan.
Gör så här
Genom att klicka på titeln, i det här fallet ”Cirkelns omkrets” så kommer du till filmen på Youtube och kan se den där istället för i inbäddat läge. Om du vill titta senare kan du lägga till filmen i din ”titta senare”-lista på Youtube genom att klicka på ikonen som ser ut som en klocka. Om du klickar på pilen bredvid ikonen som ser ut som en klocka kan du dela vidare Youtube klippet.
När du klickat igång videoklippet så kommer du få en svart meny i nederkanten av det inbäddade klippet. Om du klickar på undertexter kan du sätta på och stänga av undertexter. Om du klickar på inställningar kan du välja hur snabbt talet i klippet ska spelas och du kan även välja vilket språk du vill ha undertexterna på. I fallet med ”Cirkelns omkrets” finns det svenska, engelska och arabiska tillgängligt.
På den högra sidan av skärmen hittar du något som kallas för Sidebar. Sidebar är vår meny på hemsidan. Här finns bland annat länkar till sidorna med material i de olika ämnena och de olika kurserna. Ämnen är för grundskolans senare del och kurser är för gymnasieskolan. Här finns även länkar till våra digitala kanaler.
DUSM i Malmö delar
Malmö delar är en sökmotor för undervisningsmaterial. Här finns material både för grundskolan och gymnasieskolan. Vi på DUSM finns som resursmaterial i Malmö delar då vi är ett komplement snarare än en komplett lärobok eller kompletta arbetsområden.
Det första som möter dig när du kommer till Malmö delar är Malmö sökmotorn. Sökmotorn har ett antal möjligheter till filtrering. Man kan filtrera bland annat på resursmaterial, ämne, årskurs och språk i Malmö delar. I DUSM fallet är det resursmaterial som ska vara valt i filtret. Låt oss titta på ett konkret fall kring hur man kan hitta DUSM material på ett enkelt sätt i Malmö delar genom att kolla på filmen som du finner genom att klicka här.
Vårt utvecklade undervisningsmaterial har taggats i Malmö delar med för de olika momenten relevanta ämnesord. Det innebär att om du till exempel är intresserad av DUSM-material i Historia åk 7-9 för grundskolans senare del inom 1700-talet och 1800-talet så kan du till exempel använda ett relevant ämnesord som Napoleon i sökmotorn och få träff på material i momentet 1700- och 1800-talet. Materialet är även taggad i årskurser för användning på Komvux specifikt så att Komvux elever, lärare och handledare lätt kan hitta DUSM-material utifrån sin verksamhet.
Vill du ha mer information om hur du kan använda dig av de resurser som finns i hela Malmö delar? Kolla då in Malmö delars egen tutorial för plattformen som du finner genom att klicka här.
Det finns även en föreläsning/presentation av DUSM:
Nedan finns ”Utbildning: DUSM – det tekniska” inbäddat
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Google Drive. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.