Gå direkt till innehållet

Rita min hund är en resurs som låter eleverna träna muntlig kommunikation och att använda geometriska begrepp i en kort och rolig övning där en elev ska guida de övriga i att rita en hund bara genom att göra en beskrivning baserat på geometriska figurer.

 

 

Rita min hund

Målgrupp

Resursen är lämplig för elever i grundskolans alla årskurser och svårighetsgraden på figurer kan varieras utifrån vilken årskurs den ska användas i.

 

Förbered

Förbered övningen genom att plocka fram en lämplig geometri-hund (den bifogade eller en i annan svårighetsgrad). Se till att du har ritmaterial till alla elever som ska delta i övningen.

 

Genomförande

En elev går fram till lärarens dator och tittar på bilden av hunden. Resterande elever sitter på sina platser med penna och ritpapper framför sig. Eleven beskriver hunden för de andra eleverna, utan att avslöja vad figuren föreställer.

Exempelvis: ”Börja med att rita en rektangel som är x lång och y bred”. Resten av klassen försöker rita det eleven vid datorn beskriver. När beskrivningen är klar visas bilden upp på projektorn för alla och eleverna som ritat får då jämföra sin bild med bilden. Om man vill ha ett tävlingsmoment kan man få jämföra och ta fram den bild som är mest lik den på datorn.

 

Alternativ övning

Eleverna sitter två och två, en med papper och penna och ryggen mot tavlan. Den andra eleven är vänd mot tavlan och ska förklara för sin kompis som då ritar.

 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.