Gå direkt till innehållet

Här hittar du konkreta tips på hur du tar hand om lera på bästa sätt! 

(Tillbaka till startsidan för arbetsområdet)

 

Materialvård

 

Olika leror

Keramiklera, även kallad lergodslera eller stengodslera, finns i olika kvaliteter och färger, tillexempel röd, vit (grå), gul och svart.

Vill man ha en lera som är mer hållbar för till exempel skulptur, kan man köpa en lera med chamotte i. Chamotte är finfördelade bitar av bränd lera som blandas i leran. Kom ihåg att lera är en färskvara och blir hård om den får stå för länge innan den används, så köp inte alltför mycket på en gång. Lera får inte utsättas för frost och ska därför förvaras frostfritt men inte för varmt och torrt.

 

Förvara leran

Tänk på att förvara även oöppnade förpackningar i plastlådor med tättslutande lock.

 

Arbetsplattor

Klä en masonitskiva med tyg eller använd en bit spånplatta eller gipsplatta att arbeta på så att inte leran fastnar i underlaget så lätt.

 

Lerverktyg

Knivar, pinnar, miretter (eller gem som alternativ), drejsken (plastkort, typ kreditkort kan klippas och användas som alternativ), kavlar, skärtråd (ståltråd med en pinne i vardera änden) Sprayflaska typ blomspray är bra för att fukta lera. När man använder slickers är gamla tandborstar ett utmärkt verktyg.

Att involvera barnen och konstruera/bygga egna verktyg för vad man vill göra kan vara ett spännande och utforskningsbart projekt i sig. Keramiker arbetar mycket med att utforma sina verktyg efter behov och önskat uttryck.

 

Förvaring av lera som man vill fortsätta med vid senare tillfälle

Om barnen börjat med ett lerarbete och vill fortsätta vid senare tillfälle kan man lägga arbetet i en plastburk med tättslutande lock till exempel godisburk eller packa in i plast av tjockare kvalitet (exempelvis svart sopsäck). Man kan också lägga fuktiga disktrasor på detaljer som riskerar att torka fortare än resten. Spraya lite vatten på med en sprayflaska. Leran kan hålla sig mjuk ett bra tag om den ligger i en fuktig miljö. Försök stänga till alla lufthål. Står leran en lite längre kan man återfukta med sprayflaska då och då.

 

Slickers

”Lerlim” av blötlagd smulad lera till fogning av lera. Häll lite vatten i en burk, krossa torkad lera eller smula i små tunna lerbitar och rör om så att de löser sig. Barnen kan med fördel vara med och göra denna geggamoja. Foga alltid med hjälp av slickers om du ska torka ett lerarbete. Om du inte gör det trillar detaljen av eller fogen faller isär när det torkar. Använd tandborste och sätt slickers på båda delarna/sidorna som du fogar ihop.

 

Torkning av lerarbeten

Leran torkar olika beroende på tjocklek. Har man en massiv klump lera som en djurkropp bör den gröpas ur med hjälp av en mirett till ungefär 2 cm tjocklek, annars kan lerarbetet spricka i torkprocessen. Storleken på detaljer man har på lerarbetet är också viktigt i torkningsprocessen. Har man till exempel en snabel på en elefant så torkar ju snabeln snabbare än huvudet och trillar då lätt av. Då gäller det att få leran att torka långsamt. Man kan lägga en fuktig tygbit över själva snabeln och plastfolie över hela arbetet så går hela processen långsammare. Står snabeln ut kan man dessutom stötta den med någon typ av stöd tills den torkat.

En rekommendation när det gäller lerarbeten som man ska torka, är att ha så lite utstående detaljer som möjligt på ett lerarbete, särskilt när man bara lufttorkar det. Detaljer blir mycket sköra. Lufttorkade lerarbeten blir sköra över huvud taget. Om man har möjlighet att bränna håller det på ett helt annat sätt.

 

Underhåll av lera

Slå ihop leran som börjat bli torr och svårarbetad till en större klump. Skär leran i ”rostbröds skivor” alltså ca 2 cm tjocka skivor med en skärtråd. Lägg första skivan underst och gör gropar i lerskivan med fingrarna spraya med sprayflaska så det blir vatten i smågroparna, lägg på nästa skiva och gör på samma sätt tills hela klumpen är bearbetad. Slå in klumpen i en lite kraftigare plastpåse och lägg den i en tättslutande burk så den får återfuktas. På det här sättet kan man göra så länge man lyckas dra lerskäraren genom leran. En snabbvariant är att lägga alla smådelar av lera i en kraftig plastpåse, spraya ordentligt med vatten på och försluta påsen. Ju torrare lera ju mer vatten. Dagen efter kan man knåda ihop leran i påsen. Man kan göra det genom plasten (alltså inte ta ut leran ur påsen) Då blir man inte kladdig om händerna heller. Om det går hål på påsen trä över ytterligare en påse.

 

Återanvändning av torkad lera

Du kan även återanvända helt torkad lera. Gjut en gipsplatta, 4-5 cm tjock i botten på exempelvis en diskbalja av plast. Den använder du sedan för att suga upp överflödigt vatten ur blötlagd lera. Detta är inte nödvändigt, men underlättar i processen.

Gör så här: Krossa den torkade leran med hammare, detta tycker barnen är jätteroligt. Ju finare krossat desto bättre. Lägg smulorna i vatten och låt stå. Allt behöver bli genomfuktigt. Om man inte har en gipsplatta behöver geggan bli ganska tjock. Lägg ut geggan i grapefrukt-stora klumpar på ett tyg. Lägg plast på, men inte så det sluter helt tätt, men så att klumparna torkar till lite långsamt i jämn fuktighet. När leran har lagom konsistens, slå samman den och förvara enligt ovan. Om du har en gipsplatta så låt den uppblötta leran mer bli en tjock lervälling. Låt den sätta sig lite och slå försiktigt ut överflödigt vatten och häll upp den återstående lervällingen på den gjutna gipsplattan. Låt stå till det är en bra konsistens på leran (man måste titta till den så den inte blir för hård) och slå ihop allt till en ny lerklump. Var försiktig att slå ut lera eller lerrester i avlopp utan leravskiljare. Spola rikligt så det inte blir stopp i rören. Släng så mycket som möjligt i avfallet istället.

 

Tillgänglig lera i vardagen

Det är bra att ha lera lätttillgänglig i vardagen så att barnen själva kan gå och sätta sig och arbeta med lera när de har lust. Förvara leran som ”grapefruktstora” färdiga klumpar i plastpåsar som läggs i en plastburk med tättslutande lock. Antingen en större burk med lock och några plastpåsar med lera i eller flera små burkar så barnen tar hela lådan med en lerklump när man sätter sig för att arbeta. Man kan också ha färdiga lerklossar eller lerkorvar i en annan burk med tättslutande lock. Tänk på att leran torkar snabbare när den är i små delar och då behöver man återfukta oftare än om det är en större klump. Återfukta gärna alla lerlådor med sprayflaska med jämna mellanrum.

Ett bra sätt att använda sig av lera på förskolan är att se leran som ett material som hela tiden förändras. Ena dagen intar den formen av till exempel en dinosaurie och andra dagen av ett abstrakt uttryck. Ett föränderligt material som man formar (eventuellt fotograferar så barnen på det sättet har kvar sitt alster) för att sedan slå ihop till en klump igen och använda på ett nytt sätt vid nästa tillfälle. Råden här nedan tar inte hänsyn till aspekter man måste tänka på när man ska bränna leran i en keramikugn.

 

Arbetet är skrivet av Susanna Maier

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.