Gå direkt till innehållet

Logga in hos kulturen! I tider av oro blir konst och kultur en ventil för många. I kulturen finns plats att ta upp svåra frågor och samtala och bearbeta tillsammans. 

Som ett stöd att kunna arbeta med konst och kultur har vi sammanställt en digital tipsbank om kultur. Ta del av allt från onlineföreställningar, poddteatrar och konstprojekt. Lär dig hur du animerar och skapar bilderböcker. Varför inte njuta av ett teaterbesök eller dras in i nycirkusens magiska värld! 

 

Logga in hos kulturen

 

ONELINEFÖRESTÄLLNINIGAR OCH PODDTEATER 

Unga Klara, nationalscenen för barn och unga, har lagt upp fem föreställningar på sin hemsida, Unga Klara On Demand. Föreställningarna vänder sig till olika åldersgrupper och har teman som Sveriges koloniala historia, vuxnas makt och barns motståndsstrategier och möten över generationer. Allt gratis. På den här länken når du Unga Klara.

 Teater 23 hade i december premiär för podteatern ”Vuxenvärlden”. I sex avsnitt för vi följa mysteriet som ingen elev på skolan pratar om. Det är knappt någon som ens tänker på det. En enkel fråga: Varför får eleverna inte lämna skolans område under skoltid? Det är denna fråga som tvillingarna Damien och Daisy och deras klasskompis Flisan börjar att undersöka. Svaret leder de tre vännerna på en osannolik resa full av vuxenhemligheter, mystiska lunchmöten och en skrämmande plan större än vad någon elev någonsin hade kunnat ana…rekommenderad från 10 år, sex avsnitt. På den här länken når du Teater 23.

Riksteatern Play erbjuder ett urval av vårens produktioner. Bland annat kan du se ”Du har hela livet, habibi” om att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording. En skolföreställning för åk 7–9.

Dramaten Play visar ett antal klassiska uppsättningar med texter av Strindberg, Molière och Bergman. Här finns också Liv Strömquists humoristiska och feministiska föreställning ”Liv Strömquist tänker på dig”. Dessa föreställningar lämpar sig bäst för högstadiet. På samma playsida finns även föreställningar som vänder sig till de yngre skolåren.

Kulturhuset stadsteatern har också en playsida där du hittar erbjudanden för Barn & Ung. Här kan du få dramaövningstips och en liten inblick i Marionetteaterns verkstad.

 

ANIMERAD FILM

Historieberättarna är ett berättarprojekt som riktar sig främst till barn och unga vuxna. Alla har rätt att få uttrycka sig och bli lyssnad på, och Historieberättarna försöker tillsammans med unga möjliggöra detta. Ett sätt att berätta kan vara genom animerad film. Här finns en film om hur en kan jobba med just animerad film!

 

DANSMATTE OCH DANS SAMT BIOLOGI

På den danska webbplatsen ”Ta fat om dansen” kan ni hitta inspiration för att ta in dans i undervisningen på flera sätt. Bland annat finns en film hur ni kan dansa biologi.

Utvecklingsavdelningen i Malmö stads grundskoleförvaltningen gjorde för ett år sen ett arbete med dansmatte. Som ett resultat av arbetet finns ett resursmaterial på Malmö delar. Arbetet togs fram tillsammans med två dansare/koreografer och ska helst genomföras med en dansare men övningarna är tydliga så att även du som inte ägnat dig så mycket åt dans kan göra detta med din klass. På den här länken hittar du mer om dansmatte.

 

MUSIK

För dig som är musiklärare och kanske har en del elever som redan nu är hemma så finns här många tips på musikaliska hemuppgifter.

Kungliga Operan Play kan du bland annat ta del av klassiska verk som Carmen i fyra akter och ett inspelat premiärsamtal med teamet bakom. Du kan också få följa med bakom kulisserna i dokumentärserien Livet på operan.

Musik i syd channel finns konserter för barn och unga.

 

INSPIRATIONSTEXT OM ATT GÖRA BILDERBÖCKER OCH KULTURENS ROLL I LÄRANDET

I rapporten ”Den andra möjligheten – estetik och kultur i skolans lärande” av Amelie Tham beskrivs flera spännande arbetssätt och projekt med kulturen i centrum. I den första delen av texten berättas om en skola i Göteborg, Rannebergaskolan, och hur de jobbade med att eleverna skapade egna bilderböcker. Inte minst intressant är alla de samtal och diskussioner som bokskapandet ledde till. Bland annat beskriver de hur de arbetade med receptionssamtal. Just denna metod är något som vi får anledning att återkomma till under våren när vi öppnar anmälan till fortbildningen Re:flex, som just tränar oss i att hålla receptionssamtal om kulturupplevelser.

 

KONST

Moderna Museet har soffvisningar som visas live på deras Facebooksida. Visningarna sparas och finns även på museets hemsida. Soffvisningarna kan handla om en enskild konstnär eller ett konstverk och här finns även ett antal barnvisningar. På Moderna museets Facebooksida hittar du filmklipp från museets verkstad. Varför inte skapa som Hilma af Klint eller Siri Derkert.

Arts and culture kan du ta del av utställningar från museer runt hela världen. Här finns även massor av tips på uppgifter du kan göra med din klass.

 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.