Gå direkt till innehållet

Varför ta in Matologi på din skola? Matologi är en holistisk matkunskapskurs skapad specifikt för grundskolor i Malmö. Matologi använder sig av mat som ett verktyg för att inspirera och aktivera grundskoleelever kring frågor om matkultur, hållbarhet, miljö, hälsa och mycket mer. Denna introduktionsfilm är för dig som är lärare, pedagog eller övrig skolpersonal.


Introduktionsfilm och förberedelse

 

  • När du har tittat på filmen är det dags för eleverna att möta Matologi. Hälsa dem välkomna till  Matologi – matkunskapskursen som förhoppningsvis kommer att göra det lite extra roligt i elevernas hem- och konsumentkunskapslektioner under 6 tillfällen!

 

 

  • Efter filmen, be eleverna helt förutsättningslöst rita/skriva ner på ett A4-papper vad de tänker när de tänker på mat och ett matsystem. Om det blir blankt på pappret är det helt ok. Se till att de skriver sina namn på pappret, samla in dem och behåll dem kvar till sista gången.

 

  • I köket kan du välja att ha en mjuk start och inte nödvändigtvis laga något jätteomfattande. Du kan förbereda köket som ett smaklab med flera olika exempel av varje grundsmak. Du kan även arbeta med konsistenser och låta eleverna experimentera hus konsistens påverkar smaken till det bättre/sämre.

 

  • Låt eleverna veta att första avsnittet kommer att handla och smaken; varför vi har den smaken vi har och hur smaken fungerar.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Moment i lektionen