Gå direkt till innehållet

Vad är InnoCarnival?

InnoCarnival är en skolutvecklingsinsats för pedagoger i alla tre skolförvaltningar. Du får stöd att vägleda barn och elever genom ett innovationsarbete där de får utforska aktuella samhällsutmaningar och utveckla idéer för en mer hållbar framtid – med Agenda 2030 som gemensam grund.

Du leder arbetet – vi stöttar dig

Som pedagog ansvarar du för att planera och leda InnoCarnival i din barngrupp eller klass. Du får stöd och inspiration genom lärprocesser som riktar sig direkt till barnen eller eleverna, och dessa lärprocesser leds av externa aktörer. Processerna stärker deras engagemang, ger fler perspektiv och nya ingångar till arbetet. Projektteamet finns här för att hjälpa dig genom hela processen och erbjuda verktyg och metoder för att göra det både enkelt och inspirerande.

Webbinarie om kreativitet

Inför årets InnoCarnival bjuder vi snart in till ett digitalt webbinar som ger dig en inspirerande start. Webbinariet arrangeras av Framtidsförn och är till för dig som vill fördjupa förståelsen för kreativitet, och samtidigt få konkreta idéer för hur du kan stötta barn och ungas innovationsarbete.

Tillsammans utforskar vi vad som händer i hjärnan när vi är kreativa, hur du kan främja mod att tänka nytt – och hur detta stärker både lärande och framtidstro.

Inbjudan kommer snart – håll utkik i inkorgen!

InnoCarnival ger dig möjlighet att:

Arbetssättet för barn och elever

Genom InnoCarnival får barn och elever möjlighet att:

Lärprocesser som stödjer innovationsarbetet

Som pedagog väljer du en lärprocess som passar din undervisning, dina mål och den grupp du arbetar med. Lärprocesserna är anpassade för att möta barnens eller elevernas behov och intressen. De leds av erfarna aktörer, exempelvis konstnärer, marinbiologer, tekniker och genomförs tillsammans med hela barngruppen eller klassen. 

Från förskola till gymnasium – anpassade arbetssätt

En lekfull och utforskande metod där barnen undersöker sin närmiljö och delar sina tankar genom bilder, modeller och samtal. Arbetet kopplas till frågor om trygghet, grönska och klimat – och barnens idéer tas vidare till beslutsfattare.

SKAPAR’N är en strukturerad innovationsprocess i sex steg, där eleverna identifierar utmaningar och utvecklar egna lösningar. Arbetet får stöd av inspirerande lärprocesser som breddar perspektiven och ger ny kunskap.

Även på gymnasiet kan innovationsarbetet följa SKAPAR’Ns sex steg från idé till färdig innovation. Här kan arbetet också kopplas till gymnasiearbete, ämnesfördjupningar eller samverkan med externa aktörer. Eleverna får fördjupa sina idéer, arbeta mer självständigt och knyta sina projekt till verkliga behov. Innovationsarbetet på gymnasiet ger möjlighet till större självständighet och djupare utforskning av samhällsutmaningar.

En inspirerande final – Innovationskarnevalen

Arbetet avslutas med en innovationskarneval i maj 2026 där barn och elever får visa upp sina idéer, lösningar och visioner. Det är ett tillfälle för firande, lärande, inspiration och återkoppling – där ungas röster får ta plats och göra skillnad.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.

Moment i modulen