Om InnoCarnival
Malmö stad vässar hela tiden förmågan att omsätta Agenda 2030 i det lokala utvecklingsarbetet. Hållbar utveckling och de globala målen är en ledstjärna för alla verksamheter och varje pedagog är en möjliggörare för att engagera barn och unga. Sedan 2014 har Malmö stad varit värd för InnoCarnival, en skolutvecklingsinsats som involverat mer än 12 000 barn och unga och gett plats för deras visioner och tankar om framtiden.
InnoCarnival förenar kunskaps- och värdegrundsuppdraget; främjandet av barns rättigheter och delaktighet går hand i hand med innovation och lärande för hållbar utveckling. Genom att involvera barn och unga från förskola till gymnasium i processen att utveckla innovationer som svarar på både globala och lokala utmaningar, skapar InnoCarnival en plattform där de kan uttrycka sina idéer och visioner för framtiden. Insatsen är också djupt förankrat i Agenda 2030 och barnkonventionens principer, och strävar efter att förbereda barn och unga för att bli aktiva och medvetna medborgare.
Vad säger tidigare deltagare?
Elever som deltagit i InnoCarnival berättar att de blivit motiverade när det fått arbeta med verkliga uppdrag och utveckla lösningar som kan göra skillnad både lokalt och globalt. Att få möjlighet at presentera idéer för verkliga mottagare har stärkt deras självförtroende och känsla att de kan bidra och påverka. Pedagoger beskriver hur de fått stöd att förena kunskaps- och värdegrundsuppdraget och integrera barnrättsfrågor i undervisningen.
Vem står bakom InnoCarnival?
InnoCarnival involverar flera av stadens förvaltningar och samordnas av Pedagogisk Inspiration Malmö (PI), en gemensam enhet mellan de tre skolförvaltningarna. Organisatoriskt tillhör enheten grundskoleförvaltningen.
Samarbetet mellan olika förvaltningar säkerställer ett bredare arbete med Agenda 2030 och att barn och ungas perspektiv tas tillvara inom olika områden av stadens verksamhet. Arbetet sker i samverkan med följande förvaltningar och kommunala bolag: Fastighets- och gatukontoret, Kulturförvaltningen, MKB, Serviceförvaltningen,
Stadsfastigheter och SYSAV.
PI har som funktion att utgöra det gemensamma kitt som skapar mervärde för de tre skolförvaltningarna i ett livslångt lärandeperspektiv. Skapa mervärde för Malmös barn och elever genom att bidra till utveckling och förfining av utbildningspraktiker och ledarpraktiker samt bidra till att skapa förutsättningar för hög måluppfyllelse och en likvärdig utbildning för barn och unga i Malmö.
Insatsen bidrar till enhetens uppdragsområden genom bland annat:
-
ett fördjupat arbete med barns och elevers egna uppfattningar om sin delaktighet, såväl i sitt eget lärande som i förskolan/skolan som utbildningsinstitution.
-
att göra barn och ungdomar delaktiga i lärprocessen och förbereda dem för framtiden i ett demokratiskt samhälle
-
att utveckla kompetens i hur lärare genom undervisningsdesign kan integrera frågeställningar runt miljö, sociala och ekonomiska frågor i undervisningen
-
att barn och elever ges möjligheter att kommunicera och använda sig av olika uttrycksformer
-
bidra till utveckling av lärmiljöer där barn och elever ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära samt söka information från olika källor och värdera dessa
Kontakt
Jenny Kölfors, projektledare (jenny.kolfors@malmo.se)
Anton Daag, projektkoordinator (anton.daag@malmo.se)
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.