Gå direkt till innehållet

Sökning på ''

306 träffar
Resursmaterial

Språktabeller – modersmålsundervisning på dari

Här hittar ni en grammatisk lathund, en kort vägledande tabell med ett antal vanliga grammatiska dilemman. Dilemman som en elev med dari som modersmål ofta träffar på när hen ska formulera sig och skriva på det svenska språket. Tabellen visar några skillnader och likheter mellan modersmålet och svenska vilka både lärare och elever kan ha nytta av.
Resursmaterial

Varför firar vi första maj?

Första maj är en röd dag i den svenska kalendern men varför är den det egentligen? Vad är det för speciellt med just denna dag och hur länge har vi firat den? I den här resursen får eleverna genom ett quiz lära sig lite om bakgrunden och anledningarna till vårt firande.
Resursmaterial

Programmering med NAO

Det här resursmaterialet innehåller en lektionsplanering med användning av roboten NAO, vilken har en inbyggd AI (artificiell intelligens). Genom arbete med NAO kan eleverna på ett lustfyllt sätt erövra kunskaper i digitaliseringens påverkan på samhället, AI och programmering. Lektionen med NAO inleds med ett samtal om robotar och AI samt hur det kommer att se ut i framtiden med tanke på det ständigt utvecklande digitala samhället. Därefter pratas det kort om programmeringens begrepp. Vidare arbetar eleverna i grupper och programmerar roboten NAO. Lågstadieelever lär känna NAO och programmerar denna via kort. Elever på mellanstadiet programmerar roboten via kort eller via programmet "Choreographe" i datorer. Undervisning med hjälp av NAO är väldigt uppskattad av eleverna. Med hjälp av roboten NAO erbjuds ett roligt och spännande sätt att introducera programmering för eleverna.
Resursmaterial

Hitta prylar – en utomhusaktivitet

Här får du en enkel och rolig utomhuslek som passar perfekt på fritids. Leken är enkel att förbereda och innehåller rörelse, tävling och laganda. 
Resursmaterial

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt – ord och begrepp

Genom att jobba med ord och begrepp övar sig eleverna såväl på att använda och känna igen ord och begrepp, att packa upp ord genom att reda ut vilka ord nominaliseringar är skapade av och att stötta dem i läsförståelse. I denna resurs presenteras tre strategier för att göra eleverna medvetna om hur de aktivt kan öka sin förståelse och vidga sitt ordförråd.
Resursmaterial

Om Barnkonventionen – ett heltäckande upplägg

Här får du ett färdigt, välstrukturerat och elevaktivt upplägg att använda i ditt klassrum. Upplägget tar sin utgångspunkt i Barnkonventionen (främst artiklarna 2, 3, 6 och 12).
Resursmaterial

Skolbibliotekariernas boktips inför jullovet

Malmös skolbibliotekarier delar med sig av boktips inför jullovet. Hoppas du och dina elever hittar titlar som lockar till läsning! Här hittar du tips som skolbibliotekarierna tycker är oumbärliga för ett långt och läsfyllt jullov! Kanske hittar du nya titlar eller äldre favoriter eller kanske böcker att skriva på önskelistan!
Resursmaterial

Pollinering – Hur går det till?

Den här resursen innehåller lektionsplaneringar för åk 1-3 och 4-6 om pollinering och dess deltagare så som blomflugor, humlor, bin och fjärilar. Du hittar även informationshäfte om pollinering, de olika insekterna och beskrivande bilder och planscher att skriva ut.
Resursmaterial

Om strömavbrott och att spara energi

I den här resursen får eleverna börja fundera kring hur man kan förbereda sig på strömavbrott så att man är beredd och inte rädd. De får också resonera och fundera på hur mycket som är beroende av elektricitet och om hur man kan hjälpas åt att spara elektricitet.
Resursmaterial

Bedömning för lärande – BFL – matematik

I den här resursen kan du ta del av Sofielundsskolans systematiska arbete med sina prioriterade utmaningar med fokus på matematik genom Bedömning För Lärande.