Gå direkt till innehållet

Det stora spanska jullotteriet har en lång historia. Lotteriet kallas för Lotería de Navidad eller El Gordo men det officiella namnet är Sorteo Extraordinario de Navidad.

Nu i juletider är det en spansk tradition att köpa en biljett till det stora lotteriet. Varje år spelas det in en annons för att uppmuntra folket att köpa biljetter. Här finns material till en annons som blev en minifilm: Danielle, en utomjording som kommer precis när alla ska köpa sin biljett och som får hjälp genom sin upptäcktsresa av den spanska kulturen. Resursen innehåller även olika övningar samt en presentation för att hjälpa eleverna förstå sammanhanget och lära sig mycket spanska på vägen.

Presentationen i form av en PowerPoint är uppdelad i tre delar av utrymmesskäl därefter följer övningar kring ordkunskap och sammanhang.

 

Lotteriet som har funnits ända sedan 1812 har inte haft uppehåll vare sig under inbördeskriget eller Francoregimen. Namnet “El Gordo” syftar på det stora förstapriset som 2018 var hela 4 miljoner euro.

Lottodragningen äger rum den 22 december varje år och är ett riktigt skådespel som vara hela dagen. Ceremonin direktsänds i TV från Teatro Real de Madrid.

 Att köpa en hel lott är en dyr historia då den kostar 200 euro. På grund av det stora priset delas en lott upp i tio identiska mindre lotter som kallas décimos (décimo=1/10). Många köper därför lotter tillsammans och säljer även delar till vänner och bekanta vilket gör att ibland är det en hel by som jublar när vinnarsiffrorna offentliggörs. Man räknar med att 97 % av alla spanjorer deltar även om många bara har en del av en décimo. 

I den här resursen finns material till en annons som blev en minifilm: Daniella, en utomjordning som kommer precis när alla ska köpa sin biljett och som får hjälp genom sin upptäcktsresa av den spanska kulturen. Resursen innehåller även olika övningar samt en presentation för att hjälpa eleverna förstå sammanhanget och lära sig mycket spanska på vägen.


Presentation del 1


Presentation del 2


Presentation del 3


¿Quién lo dijo? ¿Quién lo hizo? ¿Quién lo pensó? 

Parte 1 – 4


Danielle y Daniel vocabulario básico


Empareja – Diagrama #1 y #2


Golpéalo 1

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.