Gå direkt till innehållet

Kanske visste du att gurkor består av 96 procent vatten. Men visste du att Napoleon var en stor gurkälskare, att gurkmask är ett av de mest effektiva sätten att bli av med svullnader i ansiktet och att de gamla egyptierna placerade gurkor i sina faraoners gravar? Och visste du att man kan odla gurkor inomhus?

I den här resursen lär du dig att odla gurkor inomhus. Gurkplantorna bildar inte bara en vacker gardin utan du kan dessutom skörda dina egna gurkor! 


Förberedelse

Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Gurkor älskar när det är över 20 grader och behöver solljus minst 5-6 timmar per dag. Det är bladen på plantan som vill ha sol, inte gurkorna. Så ett fönster i söder passar perfekt att odla i.

 

Till varje Gurkgardin behövs:

 • Jord
 • 2 krukor
 • Gurkfrön. Sorter som lämpar sig att odla inomhus är: Passandra, Piccolino och Sherpa. De här sorterna passar bra eftersom de inte behöver pollineras för att få gurkor.
 • Ett längre snöre som gurkan kan klättra på i fönstret.
 • Nålar eller småspik som håller snöret på plats i fönstret.

 

Gör så här:

 1. Börja med att plantera 1-2 frön i vardera krukas jord. Placera krukorna i ett ljust fönster, gärna i söderläge.
 2. Vattna och se till att hålla jorden fuktig. 
 3. När gurkplantorna kommit upp cirka 10-15 cm är det dags att börja göra gardinen. Spänn ett snöre från vänstra hörnan längst ner i fönstret till fönstrets övre vänstra hörna. Låt sedan snöret gå vidare till fönstrets övre högra hörna. Därefter spänner du snöret längst ner i det högra hörnet. Snöret skall nu rama in ditt fönster.
 4. Placera varje kruka med gurkplantorna i vänster respektive högra hörnet av fönstret. Allt efter som  dina gurkplantor växer kommer de att växa upp längs snöret. Du kan behöva hjälpa plantan att klättra runt snöret.  
 5. Vänta och förundras över gurkornas fantastiska växtkraft och njut av att gurkplantorna skapar en gurkgardin i ditt fönster!

 

Kom ihåg:

 • Vattna och gödsla regelbundet för att få rikligt med gurkor!

 

Våren är på gång! Lycka till!

 


Mer om odling

Bina behöver mat – gör fröbomber

Odla med det du har

Plantera solrosor i klassrummet

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.