Som du frågar får du svar. Eller, som du promptar får du svar! I den här resursen hittar du en överskådlig lathund som påminner dig om vad du ska tänka på när du promptar.
Utgå från grundprincipen att ju mer relevant information du presenterar i din prompt, desto mer anpassat svar ger chattboten dig.
4 steg för en förträfflig prompt
- roll
- uppgift
- sammanhang
- form
1. Roll – tilldela en roll
- Du är fysiker.
- Du är oerhört skicklig på statistik.
- Du är utbildad trädgårdsmästare.
2. Uppgift – presentera en uppgift
- Din uppgift är att skapa ett experiment med syfte att förklara gravitation för elever i åK 9.
- Din uppgift är att skapa en övning där eleverna får tolka och jämföra statistik om energianvändning i olika länder.
- Din uppgift är att skapa en plan för en temadag om hållbarhet där eleverna får arbeta praktiskt med odling.
3. Sammanhang – presentera ramarna för uppgiften
- Experimentet ska utföras i par under en dubbellektion i fysik. Eleverna går i årskurs 9 och har tidigare arbetat med krafter. Syftet är att konkretisera begreppet gravitation genom ett enkelt, praktiskt försök.
- Övningen ingår i ett arbetsområde om hållbar utveckling i årskurs 8. Eleverna arbetar i grupper om tre och använder statistik från SCB och andra öppna källor. Syftet är att öva på att tolka data och dra slutsatser kring klimatpåverkan.
- Temadagen riktar sig till årskurs 5 och involverar ämnena NO, hem- och konsumentkunskap samt bild. Eleverna ska i grupper planera och genomföra enklare odlingsmoment för att förstå kretslopp och hållbar resursanvändning.
4. Form – beskriv formatet
- Beskriv experimentet i punktform. Inkludera materiallista, steg-för-steg-instruktion och en avslutande reflektionsfråga.
- Presentera övningen i tabellform. En kolumn för statistik, en för analysfrågor, en för möjliga slutsatser. Lägg till instruktion för hur grupperna redovisar sina resultat.
- Gör en översiktlig plan av temadagen i punktform. Inkludera moment, material, tidsåtgång och reflektionsfrågor för eleverna efter varje station.
Hela prompten
(tryck Shift + Enter för att styckeindela i din prompt)
Du är oerhört skicklig på statistik.
Din uppgift är att skapa en övning där eleverna får tolka och jämföra statistik om energianvändning i olika länder.
Övningen ingår i ett arbetsområde om hållbar utveckling i årskurs 8. Eleverna arbetar i grupper om tre och använder statistik från SCB och andra öppna källor. Syftet är att öva på att tolka data och dra slutsatser kring klimatpåverkan.
Presentera övningen i tabellform. En kolumn för statistik, en för analysfrågor, en för möjliga slutsatser. Lägg till instruktion för hur grupperna redovisar sina resultat.
Kom ihåg de fyra stegen genom minnesregel
”SURFa fram prompt.”
- S – Sammanhang
- U – Uppgift
- R – Roll
- F – Form
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.