Gå direkt till innehållet

Läslovet nalkas. I den här resurser delar både skolbibliotekarier och skolbiblioteksansvariga i Malmö med sig av läsvärda böcker. Ett riktigt smörgåsbord! 


”Dräng” av Linda Malmhammar och Mohamad Ahmadi (högstadiet)

Dräng får vi följa Ismail, en vanlig kille på ett högstadium någonstans i en förort i Sverige. Men vad är det som har hänt med hans bror? Varför verkar områdets farligaste gäng vilja honom något? Och viktigast av allt: vilken väg ska han välja? Hiphop, våld och vänskap är några av ämnena som dyker upp i denna rappa ungdomsroman.

Dräng är den första delen i en planerad trilogi om ungdomarna i området Törnrosen. Boken är en del av Läsrevolutionen – ett projekt som fokuserar på att bekämpa det språkliga utanförskapet i utsatta områden.


 

”Spökpokalen” av Katarina Genar (6-9 år)

På Mystiska skolan händer bara mystiska saker, ofta med spöken som vill få kontakt eller ställer till det för de levande eleverna på skolan. Spökpokalen är den senaste delen i denna lättlästa bok för de som precis knäckt eller håller på att knäcka läskoden. I den här delen får vi följa med när skolan vara med i ett skolmästerskap. Men det är något som inte stämmer, det är något som är helt klart mystiskt med skolpokalen som hela tiden välter på hyllan utanför idrottshallen.

Boksomslag Spökpokalen

Tips från: Maria Schedvin, Utvecklingsavdelningen


”Den dansande djävulen” av Martin Widmark (9-12 år)

Det här är den första boken med fantastiska illustrationer i en trilogi om Tyko Flores äventyr.

Den 13-årige Tyko sliter hårt som slav nere i en farlig silvergruva tillsammans med andra föräldralösa pojkar. Varje söndag får pojkarna komma upp en stund ur gruvan för att gå i kyrkan. Det går bara att komma upp ur gruvan via en farlig hisstur i en stor korg. Tyko får tag på en bok och ett mystiskt brev från en annan värld och lyckas komma upp ur gruvan tillsammans med sin vän Julius. De har chans att ställa allt tillrätta. Tyko får färdas  genom olika världar och utsätts för farliga uppdrag och jagas av onda härskare i sin jakt efter sanningen om hans ursprung. Boken ger en känsla av att den utspelas under stormaktstiden men har även mycket inslag av fantasy.

Boksomslag Den dansande djävulen

Tips från: Gunilla Cording, Glasbruksskolan


”Emilia och pojken från havet” av Annet Schaap (9-12 år)

Emilia, eller Glimma som hon också kallas, bor i en fyr med sin pappa. Han har ett träben och dricker för mycket, så det är Emilia som tar sig upp i fyrens topp och tänder lampan varje kväll. Under en stormig natt händer en hemsk olycka. Emilia har glömt att köpa tändstickor och ett skepp slås sönder mot klipporna. Som straff blir pappan inspärrad i fyren, och Emilia tvingas arbeta som städare i sju år hos Amiralen, en rik affärsman som bor i en villa där det sägs bo ett monster.

Annet Schaap är mest känd som illustratör. Den här boken är hennes prisbelönade författardebut, en underbar äventyrsberättelse som påminner om klassiska sagor, och moderna sagoberättare som Frida Nilsson och Katherine Rundell. Jag kan varmt rekommendera den till högläsning också.

Bokomslag Emilia och pojken från havet

Tips från: Bram Bresseleers, Höjaskolan


”Sam och David gräver grop ihop” av Mac Barnett (3-6 år)

Sam och David gräver efter en skatt. I genomskärning får läsaren följa hur vännerna gräver tunnlar genom jorden, men vi får också se det som ligger i jorden, utanför tunnlarnas väggar. Läsaren ser därmed saker som Sam och David missar, vilket är både frustrerande och roligt.

En bilderbok där bilderna kan ge upphov till samtal om olika perspektiv och där små detaljer i bildspråket gör läsaren nyfiken. Boken rymmer inte mycket text, men lämnar utrymme för samtal. Boken är illustrerad av Jon Klassen och passar även lågstadiet. 

Bokomslag Sam och David gräver grop i hop

Tips från: Jovanna Kassel Lundby, Videdalsskolan


”Gömställen” av Katherine Arden (9-12 år)

Ollie trivs bäst i sitt eget sällskap och älskar böcker. Hon läser helst hela tiden och det hjälper henne att inte tänka på att hennes mamma är död. När Ollie ska cykla hem från skolan kör hon förbi en sjö, och en dag står där en kvinna och gråter. I famnen har kvinnan en bok, som hon tänker kasta ner i sjön. Men Ollie älskar ju böcker, så det vill hon inte ska hända! Istället stjäl Ollie boken från kvinnan och börjar läsa den.

Boken handlar om flickan Beth och två pojkar som vill gifta sig med henne. Dessutom handlar den om en leende man som kan uppfylla ens innersta önskan – om man är beredd att offra något i gengäld. Dagen efter åker Ollie och hennes klass på utflykt till en bondgård och där hittar hon en kyrkogård med namnen på personerna i boken. Dessutom visar det sig att kvinnan som skulle kasta boken i sjön äger gården, men hon låtsas inte om att hon känner till händelsen vid sjön. När de är på väg hem igen går bussen sönder och innan mörkret kommer måste de som vill överleva lämna bussen och gömma sig i skogen. Annars kommer fågelskrämmorna att komma efter dem …

En riktigt bra blandvändare. Läskig, spännande och utspelar sig delvis i gammaldags miljöer och jag skulle främst rekommendera den för äldre barn än 9-12 år. 

Bokomslag Gömställen

Tips från: Isabelle Davidsson, Kryddgårdsskolan


”Den lilla onda boken” av Magnus Myst (9-12 år)

”Pssst! Du där. Ja, jag menar dig. Öppna mig och börja läsa. Nu! Du förstår, jag behöver en medhjälpare för att bli riktigt ond. En försökskanin, kan man säga. Men jag måste varna dig: Mina gåtor och berättelser är definitivt inget för fegisar. Och passar du dig inte, blir du kanske min fånge. För alltid. Men du verkar ha det som krävs. Dig skrämmer man inte i första taget! Du vågar läsa mig från pärm till pärm, eller hur … ?”

Det här är en härlig läsning för modiga barn! Det är en interaktiv bok som pratar med läsaren och delar ut kluriga gåtor som läsaren måste lösa för att hitta till rätt sida. Den här boken ska man nämligen inte läsa från sidan 1 och framåt utan man ska hoppa fram och tillbaka efter de anvisningar man får.

(Del 2: Farligare än någonsin, Del 3: Timmen är slagen!)

Bokomslag Den lilla onda boken

Tips från: Arnold Molnar, Stenkulaskolan


”Typ helt övernaturligt: 12 berättelser till” av Mårten Melin (9 – 12 år )

I den här novellsamlingen får vi följa 12 stycken tonåringar i 12 olika berättelser. Samtliga noveller innehåller övernaturliga inslag och Melin är skicklig på att få till en kuslig och kliande känsla på få sidor. Vi får bland annat träffa Isabella som kan göra exakta kopior av levande varelser, Alvin som efter att ha druckit en magisk saft blir blixtförälskad i Ia, en förvirrad fornnordisk Gud som kommer ner till jorden och ett spöke som inte kan komma över att hon en gång blivit sviken. Boken passar även äldre åldrar.

Bokomslag Typ helt övernaturlig_12 berättelser till

Tips från: Isabella Mörkberg, Rönnenskolan


”Edward Rubikons mysterier – sista halloween” av Alexander Kirkwood (6-9 år)

Edward Rubikon bor i den lilla staden Grimsrud som ser ut som en helt vanlig stad. Men egentligen är den inte alls en vanlig stad utan den är full med mörka krafter som bara Edward och hans vänner kan se! Eleverna på skolan ser fram emot att fira halloween och få klä ut sig läskiga monster. Då meddelar rektorn på skolan att det i Grimsrud nu har bestämts att halloween ska ställas in eftersom det blir för mycket stök och godisätande under firandet. För att inte tala om den osunda fixeringen vid död och obehagligheter. 

Istället ska det ordnas en hallåvänfest i staden där alla ska klä ut sig till något trivsamt och äta nyttiga godsaker tillsammans. Detta blir inte populärt bland eleverna! Och Edward och hans vänner undrar vad som nu kommer att hända i Grimsrud där väggarna mellan vår värld och de dödas alltid är extra tunna …

Spännande och roligt! Boken är en blandning av kapitelbok och tecknad serie och det finns flera delar i serien. 

Bokomslag Edward Rubriks mysterier_Sista haloween

Tips från: Petra Hammenskog, Kungshögsskolan


”Astera och basketskorna” av Kaly Halkawts (6-9 år)

Astera har det tufft. Hennes storebror spelar bara basket, mamma arbetar hela tiden och pappa är kvar i hemlandet. I skolan tar Asteras arga röst över ibland och då säger rösten riktigt hemska saker. Saker som ställer till problem för Astera. Det är arga röstens fel att storebrors nya, dyra skor blir stulna. Astera gör allt för att ställa saker till rätta men det är inte så lätt att få ihop tusen kronor till nya skor. En fin högläsningsbok.

Omslagsbild Astera och basketskorna

Tips från: Elisabet Niskakari, Rosengårdsskolan


”Lisbet och Sambakungen. En ful jul” av Emma Karinsdotter

Äntligen är den här, den tredje boken om Lisbet och hennes farmor Sambakungen! Perfekt att läsa högt för lite yngre barn. Underbara illustrationer av Agnes Jakobsson. Sambakungen tycker inte om julen. Alla runt Lisbet längtar till julen. Lisbet och hennes vän Hanin brukar inte fira jul och vet inte riktigt hur man gör. Är det sant som Sambakungen säger att folk är ledsna och äter pizza på julen?

Bokomslag Lisbet och Sambakungen_En ful jul

Tips från: Elisabet Niskakari, Rosengårdsskolan


”Önskestjärnan” av Ingela Angerborn (6-9 år)

Om Astrid som just den här dagen känner sig ensammast i världen, som att inget går rätt och som om ingen tycker om henne. Men djur tycker alla människor om oavsett vad de gör, speciellt hundar. Tänk om hon ändå vore en hund och bara blev älskad och gosad med. Då skulle hennes mamma inte klaga på henne hela tiden. Och så ser Astrid en stjärna falla och gör sin önskning … Vad ska hända med Astrid? Och är det verkligen bättre att vara någon annan (eller något annat) än den man är? En underbar högläsningsbok!

Omslag "Önskestjärnan"

Tips från: Lina Wegendal, Oxievångsskolan


”Ett annat jag: Projekt Gemini” av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck (9-12 år)

Hennes vänner, Amanda och Rasmus klarar sig. Alla tror att det är ett terrorattentat, men det visar sig att den som skulle ha dött i explosionen var Amanda och mördaren är fortfarande ute efter henne. Varför? Amanda förstår inte. För att söka svar och samtidigt komma undan mördaren tar Amandas moster Bim med Amanda och Rasmus på en bilresa genom Europa med mördaren hack i häl. 

Det här är en berättelse om vetenskapliga experiment, om rätt och fel och om hur långt en människa är beredd att gå för vetenskapen. Action och spänning från första sidan! Boken men passar även elever i högstadiet.

Bokomslag Ett annat jag

Tips från: Lina Wegendal, Oxievångsskolan


Kritorna protesterar av Drew Daywalt och Oliver Jeffers (F- åk3)

Hugo ska rita och går och hämtar sina kritor. Men kritorna är inte där. Istället möts han av en bunt brev. Det är kritorna som skrivit breven och uttrycker sitt missnöje med hur Hugo använt dem. Den röda kritan är tillexempel trött på att alltid rita hjärtan, jordgubbar och äpplen. Den får till och med jobba under jullovet och måla en massa jultomtar. Den rosa kritan känner sig bortglömd och misstänker att Hugo tycker att det är en “tjejfärg”. De andra kritorna har annat att klaga på. Hur ska Hugo kunna göra dem glada och nöjda igen?

Den här bilderbok som passar egentligen alla åldrar.

Omslagsbild Kritorna protesterar

Tips från: Nevin Semovski, Klagshamnsskolan


Zom – Hitta den röda demonen av Ellen Holmboe (åk 1-3)

Zombien Zom går i en skola där klasskamraterna är häxor, demoner, vampyrer, flygande ögon, varulvar och troll. Det är lite tråkigt i skolan och läraren är sträng. Men det blir roligare när de leker kurragömma. Demonen Dema är extra busig och gömmer sig inuti sina kompisar så att de blir alldeles slemmiga och ondskefulla. Hur ska de lyckas locka ut Dema igen? Lättläst, rysligt och väldigt roligt med härliga bilder för lågstadiet!

Tips från: Lisa Hamfors, Gullviksskolan

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.