Gå direkt till innehållet

Var du kanske en av dem som satt framför varje match les Bleus spelade under VM 2018? Som hejade, sjöng och kanske viftade med trikoloren? Eller är du en av dem som verkligen inte bryr dig om fotboll och helt missat att Frankrikes lag nu är världsmästare för andra gången? Oavsett vad du tycker om fotboll så kan denna presentation hjälpa dig att förmedla till dina elever den glädjeyra som rådde i Frankrike under juni och juli 2018.

Presentationen består av tretton blad vars syftet är att ge en inblick i en kulturell händelse och ge tillgång till några av de förkunskaper och begrepp som behövs för att verkligen kunna ta till sig den. Presentationen är fylld med länkar till klipp där fransmän och fransyskor prata och sjunger med ett språk som skiljer sig från den lugna skolfranskan man ofta hör som ny språkinlärare. Detta är ett tillfälle för eleverna att försöka förstå det som sägs, analysera förstaspråksanvändarnas sätt att prata och försöka ta till sig det/härma det.

Ämnena som tas upp i presentationen är bl.a: franska symboler för republiken, lite historisk om VM1998, spelarna 2018, fotbollsbegrepp på franska, klassiska hejarramsor och populära sånger under VM 2018, länkar till sammanfattningar av alla Frankrikes matcher, länkar som visar hur man firade vinsten i Frankrike, extramaterial i form av intervju samt klipp om nationalitet och identitet som kan vara underlag för diskussion om rasism. Materialet har en stor bred när det gäller nivå för att kunna göra det användbar för så många som möjligt, varje lärare får anpassa det utefter sin elevgrupp.

Skulle det vara så att dina elever inte är så intresserade av fotboll kan du inleda din lektion med låten nedan som är sommarens 2018 stora hit som handlar om just VM 2018.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.