Gå direkt till innehållet

Allemansrätten är fantastisk. En unik möjlighet att vara på annans mark utan lov och en förutsättning för att njuta av naturen och utöva de sporter eller det friluftsliv vi älskar. Men för att den ska fungera krävs att vi som är ute i naturen respekterar allemansrättens gränser. Har du koll på vad som gäller när du nöter kilometrar i löparspåret, paddlar kajak på stilla vatten eller gör upp en eld vid vattnet?

I den här resursen kan du som pedagog komma in på diskussioner om och kring Sveriges unika allemansrätt. Med länkar till Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent kan ni bekanta er med rättigheter och skyldigheter och förbereda er inför våren och Friluftsdagen som infaller den 29 april.

___________________________________________________________________

Förslag på arbetsgång:

  1. Titta tillsammans på filmen: Allemansrätten – inte störa inte förstöra från Naturvårdsverket.
  2. Låt eleverna diskutera frågorna som är bifogade nedan genom att först fundera ensamma, sedan diskutera i par och därefter lyfta diskussionen i klassen.
  3. Svenska friluftsdagen är en temadag som firades första gången den 29 april 2014. Dagen firas varje år för att uppmärksamma och främja ett bra friluftsliv, att vara ute i naturen utan att lämna skräp eller spår efter sig. Låt eleverna tillsamman i par skriva ner så många punkter de kan kring hur man kan göra för att inte lämna skräp eller spår efter sig. Lista därefter alla förslag som klassen har kommit fram till på tavlan eller genom att göra ett gemensamt collage.
  4. Avsluta lektionen genom att eleverna får diskutera vad som kan hända om man inte är rädd om djur och natur.

 

 

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.