Gå direkt till innehållet

Äntligen närmar det sig läslovet! Nedan hittar du en lista med spännande, nya och lite läskiga lästips inför lovet. Lästipsen sträcker sig från ”bilderbok”, ”börja läsa” till boktips för elever i åldrarna ”6 till 12 år”. Hoppas du hittar det du söker.

Passa på att spela läslovsbingo under läslovet!

 

 

9 rutor som skapar ett bingo

 

Bilderbok

”Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget” av Jonna Björnstjerna

En bilderboksrysare om ett tåg i Sagoskogen som svängde fel och alla på tåget dog och blev spöken! En dag har Lillebror bråttom hem och måste ta Spöktåget …

 

 

 

Börja läsa

”Skuggan i fönstret” av Karsten S Mogensen

Anna är ensam hemma en kväll när det börjar storma ute. Hon går ut för att hämta in sin kanin, men buren är tom. Och grannen i huset bredvid har dött, men det låter som att någon rör på sig där inne …

 

”Spöket i Annies rum” av Philippa Pearce

En mysig, ryslig bok om Emma som bor i vindsrummet i ett litet hus vid havet. Emma tycker om rummet, men hennes bror försöker skrämma henne att spökar där inne. Det var tidigare lilla flickan Annies rum, och vad hände med Annie egentligen?

 

 

6-9 år

”Sommarön” av Anna Holmström Degerman

Vad tråkigt att vara på en öde ö med morfar i en hel vecka, utan internet! Eller? En lite lagom läskig och spännande bok om Limpan som hör läskiga läten om nätterna och bestämmer sig för att undersöka vad det är tillsammans med sin nya kompis Josefina.

 

”Handbok för superhjältar Del 1” av Elias Våhlund & Agnes Våhlund

Storfavoriten äntligen på persiska! Ett fartfyllt äventyr om Lisa som hittar en bok och blir superhjälten Röda masken. Ni har väl inte missat att boken finns på svenska, arabiska, norska, tyska, finska, danska och isländska! Det finns även lärarmaterial till boken.

 

 

9-12 år

”Malamander” av Thomas Taylor

Hemligheter, läbbiga havsodjur och en borttappad flicka som blivit av med sina föräldrar! Herb Lemon, hittegodsare, kanske kan hjälpa till?

 

”Witch boy” av Molly Know Ostertag

En seriebok om 13-åriga Aster som kommer från en släkt där alla pojkar blir formskiftare och alla flickor blir häxor. Förändringarna börjar ske i tonåren, men Aster har inte börjat skifta form än … Magisk och spännande bok om traditioner och utanförskap.

 

”Dödvatten” av Lena Ollmark

På ytan har Max och Wera ingenting gemensamt: Max har allt och Wera har inget. Men de har båda två förlorat någon som stod dem väldigt nära och när de träffas på ett behandlingshem blir de väldigt nära vänner. Wera blir bjuden till Max familjs fina gård och där börjar märkliga saker hända. Vill någon Wera illa?

 

 

Fakta

”Framtidsboken” av Måns Jonasson & Emily Ryan

Hur kommer världen se ut 2070? Det behöver inte bara vara mörka utsikter … En spännande bok om alla möjliga uppfinningar som skulle kunna vara en del av vår vardag om 50 år.

 

”Det spökar! : en hårresande guide” av Peter Gissy & Dick Qwarfort

En guidebok om Sveriges spöken från Ystad till Kiruna! Spännande historier om spöken på slott, hotell och prästgårdar. Boken innehåller även kartor så att man kan hälsa på spökena själv om man törs.

 

 

Av Nathalie Pålsson

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.