Av: Hodan Omar
Att diskutera slaveriets arv är avgörande för att elever ska förstå hur historiska orättvisor påverkar dagens samhälle och för att främja medvetenhet och empati.
Nedan hittar du ett lektionsupplägg för grundskolan med fokus på slaveriets arv. Därefter hittar du förslag på en uppföljande lektion på temat slaveriets arv för årskurs 7 upp till gymnasiet.
Lektionslängd
En lektion på cirka 60 minuter.
Lärandemål
- Förstå och identifiera slaveriets arv i dagens samhälle.
- Reflektera över hur historiska orättvisor påverkar nutiden.
- Främja medvetenhet, empati och engagemang för rättvisa.
Material
- Bilder eller illustrationer som visar slaveriets konsekvenser och dess arv.
- Korta artiklar eller filmer om moderna former av slaveri och diskriminering.
- Papper och pennor för eleverna att använda under aktiviteter.
Upplägg – Slaveriets arv (Lektion 1)
Introduktion (10 min):
- Inled lektionen genom att förklara ämnet och varför det är viktigt att diskutera slaveriets arv.
- Diskutera kort vad slaveri var och hur det påverkade miljontals människor runt om i världen.
Reflektion över moderna former av slaveri (15 min)
- Visa bilder eller korta filmer som visar moderna former av slaveri såsom barnarbete, människohandel eller ekonomisk exploatering.
- Led en diskussion där eleverna reflekterar över hur dessa problem fortsätter att påverka människor över hela världen idag.
Diskussion om slaveriets arv (20 min)
- Diskutera med eleverna hur slaveriets arv fortsätter att påverka samhället idag. Det kan inkludera frågor som ekonomisk ojämlikhet, rasism och sociala orättvisor.
- Låt eleverna dela med sig av sina tankar och erfarenheter och uppmuntra till öppen dialog.
Aktivitet: Gruppdiskussion och presentation (10 min)
- Dela in eleverna i mindre grupper och be dem att brainstorma och diskutera hur de tror att slaveriets arv manifesterar sig i dagens samhälle.
- Varje grupp ska presentera sina tankar för klassen och motivera sina åsikter.
Avslutande reflektion och åtgärdsplan (5 min)
- Samla eleverna och be dem att reflektera över vad de har lärt sig under lektionen.
- Uppmuntra dem att tänka på hur de kan bidra till att bekämpa slaveriets arv och främja rättvisa i sina egna liv och samhällen.
- Synliggör elevernas tankar, som resulterar i en ordlista med ämnesspecifika termer/ord, skriv dessa på Samla in deras diskussionsmaterial till nästa lektion. (Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad).
Hemuppgift
- Be eleverna att skriva ner sina tankar och strategier för att bekämpa slaveriets arv och främja rättvisa i sina lokala samhällen.
Genom att använda en kombination av visuella hjälpmedel, diskussion och grupparbete kan eleverna få en djupare förståelse för slaveriets arv och känna sig engagerade i att skapa en mer rättvis värld.
Upplägg – slaveriets arv (Lektion 2)
Nedan flöjer fyra olika förslag på hur du kan följa upp den första lektionen. Ett annat alternativ är att ämneslärare arbetar tvävetenskapligt med frågan.
1. Rollspel – slaveriets konsekvenser idag
a. Dela in eleverna i grupper och tilldela varje grupp en roll att spela, såsom en familj (med sina respektive familjemedlemmar, olika åldrar olika kön, barn, vuxen etc.) som är direkt efterkommande till en slav eller en politisk aktivist som kämpar mot rasism. Obs: ingen karaktär får vara för slaveriet eller försvara dessa förtryck som fortfarande lever och påverkar många olika folkgrupper.
b. Be eleverna att improvisera och skapa en kort scen där de porträtterar hur slaveriets arv påverkar deras karaktärer idag, byggt vidare på ovanstående karaktärer.
c. Efter rollspelen kan grupperna diskutera och reflektera över de problem som deras karaktärer möter och hur dessa problem relaterar till slaveriets historia.
2. Skapa ett kollage – slaveriets arv i bilder
a. Ge eleverna tidningar, färgpennor, lim, tidskrifter och utklippta bilder.
b. Be dem att skapa kollage som visar hur de tror att slaveriets arv manifesterar sig i dagens samhä Det kan inkludera bilder relaterade till ekonomisk ojämlikhet, rasism, kulturell appropriering och andra sociala orättvisor, slaveriets arv i bilder, vithetsnormen, BLM.
c. Efter att kollagen är färdiga kan eleverna presentera sina verk för klassen och förklara sina val av bilder och teman.
3. Skapa en kampanj – att bekämpa slaveriets arv
a. Be eleverna att arbeta individuellt eller i grupper för att skapa en kampanj som syftar till att öka medvetenheten och bekämpa slaveriets arv.
b. Kampanjen kan inkludera affischer, broschyrer, sociala mediekampanjer eller evenemang som syftar till att främja rättvisa och inkludering.
c. Efter att kampanjerna är färdiga kan eleverna presentera sina idéer för klassen och diskutera hur de kan genomföras i deras lokala samhällen.
4. Debatt – lösningar för att bekämpa slaveriets arv
a. Dela in klassen i två grupper och tilldela varje grupp ett perspektiv att företräda, exempelvis en grupp som förespråkar ekonomiska åtgärder för att minska ojämlikheten och en grupp som förespråkar utbildningsreformer för att bekämpa rasism.
b. Låt grupperna förbereda sina argument och sedan hålla en debatt där de diskuterar och argumenterar för sina lösningar för att bekämpa slaveriets arv.
c. Efter debatten kan klassen rösta om vilka lösningar de tror är mest effektiva och varför Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad
Aktivismen och kampen åstadkommer rättigheter
Aktivismen och kampen åstadkommer rättigheter. Aktivism och kamp för mänskliga rättigheter har haft en avgörande roll i att säkra rättigheter för marginaliserade grupper genom historien. Ett tydligt exempel på detta är fallet med Kwasi, även känd som Gustav Badin Couchi, den första dokumenterade afrikanen i Sverige. Han togs år 1760 med som slavbarn från den danska kolonin Saint Croix i Västindien till Sverige. Den svenska drottningen Lovisa Ulrika fick honom som en gåva. Kwasi tjänade senare som hovman under Gustav III:s tid vid det svenska hovet. Han lekte med kungabarnen och fick en utbildning, men förblev trots allt omyndig tills han gick i pension.
Trots att han så småningom levde som fri man, begravdes han utan minnessten på Katarina kyrkogård. Hans namnlösa grav blev ett starkt symboliskt exempel på det förtryck och den osynlighet som svarta människor ofta utsattes för i det svenska samhället. Under flera år har Afrosvenskarnas riksorganisation kämpat för att synliggöra Kwasis öde och för att upprätta hans värdighet genom en värdig begravning, den han hade fått i Ghana om han inte hade blivit rövad av sin historia.
Den 9 oktober 2023 fick Kwasi äntligen en minnessten, vilket markerade ett viktigt steg mot erkännandet av hans liv och betydelse. Mycket av Kwasi historia är inte klarlagt eller så finns det motsägande information i olika dokument.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.