I nordöstra Polen ligger Bialystok, en stad med idag nästan 300 000 invånare. Före andra världskriget var Bialystok den stad i världen som hade den största andelen judiska stadsbor. Som mest utgjordes 75% av stadens invånare av judar. I den första filmen nedan besöker eleverna en park mitt i staden för att tala om minnet av det judiska Bialystok.
Det är inte många byggnader från tiden före 1939 som överlevt. En av dem är Tarbutskolan inte långt från Central park.
Film tre handlar om ett bakverk, en särskild typ av bulle som åts av både kristna och judar fram till andra världskriget. Bullen hette Bialystoker Kuchen men kallades bialys.
År 1913 invigdes en ny synagoga i Bialystok. Det var en vacker och stor byggnad och den kallades därför för stora synagogan. När tyskarna kom till Bialystok den 27 juni 1941 genomförde dem en fruktansvärd massaker och synagogan brändes ner. I filmen nedan hör eleverna berättelsen om synagogan. Men de talar om också om de människor som trotsade förbudet att hjälpa judar och därigenom utsatte sig och de sina för livsfara. Vad gjorde att detta fåtal människor agerade på detta sätt?
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Google Drive. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.