Välkommen till arbetsområdet grooming, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Här hittar du lektionsmaterial att ta med dig in i klassrummet för att öka elevernas kunskap. Materialet vänder sig till alla stadier.
Missa inte viktiga begrepp och vart du vänder dig om om något har hänt eller om någon uppvisar ett riskbeteende. Nedan hittar du också hur du kan inleda arbetsområdet med det vi kallar för en balans mellan frisk- och riskperspektiv.
Viktiga begrepp
- Grooming
Läs om begreppet ”grooming” på Novahuset.
Läs om begreppet ”grooming” på Polisen.
- Sexuella trakasserier
Läs om begreppet ”sexuella trakasserier” på UMO.
- Sexuella övergrepp
Läs om ”sexuella övergrepp” på BUB.
Vart vänder jag mig om något har hänt?
Kurator
Man kan alltid vända sig till kurator eller skolsköterska på skolan. Oavsett om man är barn, ungdom, förälder eller lärare.
Unizon
Unizons jourer finns här för dig när du behöver stöd. Chatta, ring eller besök dem. De finns över hela Sverige. Här hittar du kontaktuppgifter till Unizon.
Bris
Är man under 18, ring BRIS på telefonnummer 116 111.
Kriscentrum – stöd i Malmö stad
Kriscentrum för barn och ungdomar hjälper till att bearbeta de övergrepp som man varit utsatt för. Detta sker genom bearbetande samtal. Behandlingen anpassas efter barnets ålder, mognad och behov. Anpassade hjälpmedel används.
För att få hjälp av Kriscentrum för barn och ungdomar ska man vända dig till Socialtjänsten i det område man bor i. Socialtjänsten har öppet under kontorstid.
Polisen
Vid akuta situationer, ring polisen på telefonnummer 112. Om man har blivit utsatt för ett övergrepp rekommenderas att man gör en polisanmälan.
Om någon uppvisar ett riskbeteende
Prentvell
Kontakta Prentvell om man som vuxen är orolig för att någon man känner har ett gränsöverskridande beteende. Det går även bra att kontakta dem om man känner att man ligger i riskzonen för att ett gränsöverskridande beteende, eller inser att man redan har ett gränsöverskridande beteende.
Prentvell nås på telefonnummer 020 – 66 77 88.
Här hittar du mer information om Prentvell.
Kriscentrum – stöd i Malmö stad
På Kriscentrum kan även barn och ungdomar som utsatt andra barn för sexuella övergrepp få stöd och hjälp. Då kan man vända sig till Socialtjänsten där man bor för att få hjälp. Socialtjänsten har öppet under kontorstid.
Börja med en balans mellan risk- och friskfaktorer
Det är ofta lättare att tala om vad vi vill förhindra, än att tala om vad vi vill stärka och stimulera: Det kan handla om ämnen som jämlika relationer, vänskap/kamratskap, bättre psykisk och fysisk sexuell hälsa, självkänsla och stärkt identitet och ett gott skolklimat.
Tänk dock på att hur vi som lärare inleder undervisningen spelar roll för elevernas möjligheter att ta till sig undervisningen. Detta gäller särskilt när vi ska undervisa om risker och svåra teman. Forskningen visar att vi behöver inleda med friskperspektiven, det livsbejakande och roliga för att sen övergå till att undervisa och arbeta med riskperspektiven. Detta är en enkel pedagogisk och didaktisk uppbyggnad som gör stor skillnad för våra elever.
Hans Olsson från RFSU vägleder
Pedagogiskt fungerar det bäst när vi går från det främjande perspektivet till det förebyggande perspektivet – från frisk till risk. Kika gärna på klippet “Så har du ett främjade perspektiv” (6.03 min) av Hans Olsson innan du börjar planera din undervisning. Han förklarar varför det är viktigt att inleda med ett främjande perspektiv.
Använd dig också gärna av följande tips på hur du kan inleda utifrån friskperspektivet inför undervisning om grooming, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp:
- Brainstorma tillsammans med eleverna:
- Hur är och beter sig en trygg vuxenperson?
- Hur känner vi igen trygga vuxna?
- Låt eleverna skriva individuella listor över vilka trygga vuxna de ha i sitt liv – vem de skulle prata med om något jobbigt skulle hända.
- Låt eleverna skriva individuella listor på vem man kan prata med på skolan om något jobbigt skulle hända. Låt gärna eleverna tipsa varandra.
- Brainstorma tillsammans med eleverna om vad som kan vara roligt med internet.
- Brainsorma tillsammans med eleverna om varför det kan var spännande och roligt att dela bilder på nätet.
- Brainstorma tillsamman med eleverna om strategier för att dela bilder på nätet, så att delandet sker tryggt.
- Undervisa om samtycke och samspel. Du hittar material om sexualitet, samtycke och relationer på KOMIN: kapitel 4, avsnitt 12.
När eleverna fått ägna sig åt friskperspektivet en stund kan ni sen gå över till att låta undervisningen handla om riskperspektivet.
En film om Grooming med Maria Dufva
Här hittar du filmen Grooming – vad varje vuxen bör veta och hur vi pratar om det med barn (33 min). Maria Dufva är kriminolog och författare.
Frågor till filmen om grooming
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.