Att hitta en ömsesidig bra-känsla kring hångel och sex är inte lätt ens för vuxna och därför än svårare för ungdomar som kanske känner känslorna för första gången. Om detta har RFSU gjort ett särdeles utmärkt filmmaterial med medföljande lärarhandleding i form av ”Vill du?”. Denna resurs lyfter upp och visar hur du kan använda detta materialet i klassrummet på bästa sätt.
Vill du?
Förankring
Resursen ”Vill du?” kopplas med fördel till religionskunskapens centrala innehåll kring identitet och livsfrågor eller samhällskunskapens centrala innehåll kring individer och gemenskaper samt biologins centrala innehåll kring kropp och häls:
Religionskunskap: Identitet och livsfrågor
- Hur olika livsfrågor, till exempel meningen med livet, relationer, kärlek och sexualitet, skildras i populärkulturen.
Samhällskunskap: Individer och gemenskaper
- Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning.
Biologi: Kropp och hälsa
- Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
Fördjupning
Det finns annat material på Malmö delar som rör sex och samlevnad. Titta till exempel på Samtycke (Ska vi ha sex, eller?) som berör och fördjupar många av dessa frågor.
Förberedelser för läraren
Gå till RFSUs sida och titta igenom filmmaterialet till ”Vill du?” Det handlar om sju mycket korta filmer som var och en av dem kan vara i centrum för övningar och diskussion. Fundera igenom hur du själv vill använda dem eller utgå från något att det bifogade arbetsmaterialet eller det bifogade filmmaterialet. Filmerna och lärarhandledningen är mycket välgjorda och kan efter en genomläsning genast omsättas i praktik i klassrummet.
GENOMFÖRANDE: En enstaka lektion eller ett helt område?
Materialet från RFSU lämpar sig för ett helt arbetsområde à flera lektioner som utforskar kärlek, flirtande, hångel, sex och samtycke på tankeväckande sätt. För dig som lärare kan det vara lämpligt att fundera på hur du bäst kan använda materialet.
Om du håller på med ett större arbetsområde kring sex och samlevnad kan ”Vill du?”-materialet fungera utmärkt i sin helhet och då följer du filmerna med medföljande övningar steg för steg. Om du letar efter en kortare övning mer specifikt kopplad till en specifik diskussion kan det vara lämpligare att inventera film- och arbetsmaterialet för att se vilket som passar det du letar efter bäst. En kort översikt:
- Castingen – Om sex och kommunikation. Hur är det att nalka sig kärlek, hångel och sex för första gången? Skådespelarna i serien uttalar sig.
- Gorillan – Om flirtande, sex och sexuella trakasserier över Internet. Att pressas till att göra handlingar som inte känns bra i magen. Könrsoller.
- Födelsedagen – Om kommunikation. Om press och tjat över messenger. Att inte veta om en är redo för något. Om att prata med kompisar om det.
- Basketkillarna – Om sexuell kommunikation. Ett positivt exempel. Om att faktiskt lyssna på någon signaler i intima situationer.
- Vill du? – Ett kollage av par i intima situationer som på olika sätt – kroppsligt och verbalt – kommunicerar vad de inte vill och vad de vill.
- Hemmakvällen – Om sexuell kommunikation. Om press och tjat och att inte lyssna på någon signaler i intima situationer.
- Just do it – Om att våga ingripa när en sen något som inte känns rätt i magen. Att våga storma in i en intim situation då man uppfattar att den kanske inte här helt ömsesidig.
Underliggande normer
En god sak att ha i tankarna när du som lärare diskuterar dessa frågor är att den nya samtyckeslagstiftningen utgår från nya underliggande normer. Den gamla underliggande normen är att alla är tillgängliga för sex tills dess att de säger nej. Den nya normen som genomsyrar samtyckeslagstiftningen är att en person är otillgänglig för sex tills dess att hen säger ”ja”.
Spara som favorit
Du måste logga in för att kunna spara som favorit.