Gå direkt till innehållet

Den här resursen riktar sig till F-9 och dig som vill jobba med litteratur och läsning. En bra aktivitet att göra från hemmet är att läsa. Genom Skolbibliotek Malmö finns resurser till såväl ljudböcker som e-böcker (eleverna behöver alltså inte ha varsitt exemplar av boken). Detta gör att alla elever har tillgång till litteratur enbart ett knapptryck bort, både via text och ljud.  

 

Nedan följer fyra olika passande titlar för de olika stadierna

Gemensamt för titlarna är att:

  • de finns som både ljudbok och e-bok att läsa direkt i Skolbibliotek Malmö
  •  det finns lärarhandledning eller annat material som eleverna kan arbeta vidare med hemma

 

Här hittar du en film kring hur du lånar och läser e-böcker och ljudböcker. 

Här hittar du en manual där du kan läsa om hur du lånar och läser e-böcker och ljudböcker. 

Här hittar du en manual som förklarar hur du lånar e-böcker och ljudböcker i appen Biblio.


F-3

Bodil och monstret under sängen av Mårten Melin

Mårten Melin skriver som vanligt om mysrysiga saker. Den här gången om Bodil som vaknar mitt i natten av någon snarkar under sängen. Hon tror att det är hennes hund som har krupit ner där, men i samma stund ser hon hunden liggandes bredvid henne. Vem är det egentligen som  ligger under sängen?

_________________________________________________________________

Abdi och valparna av Åsa Öhnell

Abdi blir så trött på sin mamma som inte förstår hans läsläxa. Men så kommer han på att hans granne precis fått valpar. Borde inte hundarna bli glada om Abdi läser för dem?


 

Cirkusmysteriet av Martin Widmark

Cirkus Splendido har kommit till Valleby. Lasse och Maja och deras detektivbyrå hamnar i hetluften när de måste börjar undersöka alla stölder som sker under cirkusföreställningarna så publikens klockor, plånböcker och andra värdefulla saker försvinner.  


 

Ishavspirater av Frida Nilsson

En riktigt spännande äventyrsbok som handlar om Siri och hennes syster. En dag blir lillasyster Miki bortrövad av den fruktade kapten Vithuvud. Han rövar bort barn. Barnen måste sedan hacka fram diamanter i gruvor, långt borta. Siri måste börja den hemska resan för att hitta sin syster…


 

4-6

Koll på nätet av Monika Staub Halling

I den här boken får du lära dig det viktigaste som finns att veta om Internet. Det handlar om hur vi ska vara mot varandra, varför det är viktigt att vara källkritisk och vilket ansvar vi själva har för ett tryggt nät. En faktabok som passar alla!

 

 


 

Alex Dogboy av Monica Zak

När Alex mamma åker till USA utan att ta med sig honom tvingas han till ett liv på gatorna. Hur överlever man som gatubarn? Alex bestämmer sig för att inte bara ta hand om sig själv utan även de hundar som också lever på gatorna i Honduras. En hemsk (och hemskt spännande!) bok som passar utmärkt för åk 5 och 6. 


 

Bille. Avgång 9.42 till nya livet av Sara Kadefors

Billies mamma är sjuk. Så sjuk att hon inte klarar av att ta hand om Billie. Bille får därför komma till en annan familj ett tag. Mamman i familjen är präst, pappan är lärare. Det har en pojke och en flicka i familjen också, som verkar nästan vara för perfekt. Men ju mer Billie lära känna familjen inser hon att allt inte står rätt till. Vad är det som inte stämmer? 


 

Athena. Grattis världen jag är här nu av Elin Ek

Lär känna Athena som är en tjej som gör saker. Hon har startat en grupp som heter Rädda-jorden-klubben. I gruppen finns hennes kompisar och kanske en som hon är kär i. Hur vet man att man är kär? Hemma är det mest jobbigt. Mamma ligger på sjukhus med ett småsyskon i magen och Athena och hennes bröder får bo hos mormor och morfar så länge.


 

7-9

Azras bok av Moa Eriksson Sandberg

Azra och hennes kompisar Linn och Nico går sista året på gymnasiet. Azra vet inte riktigt vad hon ska göra när hon slutat. En sak vet hon däremot säkert. Hon är så trött på killarna och deras jargong och sätt att ta plats på fel sätt. Hon bestämmer sig för att göra något åt saken.


 

En droppe midnatt av Jason Diakité (lättläst version)

Jason Diakité också känd som Timbuktu skrev en bok om sitt liv och om hans tankar kring strukturer i ett samhällsperspektiv. Det här är den lättlästa versionen!


 

Crossover av Kwame Alexander

En bok om syskonskap, om att växa upp och se rollerna förändras när ens tvillingbror och bästa kompis plötsligt blir kär i en tjej. Vem är jag? Josh Bells största passion i livet är basketen och den har han tills nu delat med sin bror och pappa. Men vad händer när de man delat allt med plötsligt försvinner? Pappan blir oväntat sjuk och Josh hamnar i en identitetskris. En bok skriven som en enda sammanhängade hip hop-aktig låttext. 


Den rätta vägen av Eva Susso

En dystopisk men lättläst bok om Paris, vars föräldrar en natt blir hämtade av polisen i den totalitära stat som de bor i. Paris hamnar hos sin bästa vän Kairo, men mellan de finns en förbjuden kärlek som gör att de båda hamnar i Labyrinten. En riktigt spännande och lättläst bok. Första delen av tre!

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.